Жозе Моуриньо назова своите фаворити на Евро 2020 и посочи кои тимове ще се провалят

Жозе Моуриньо назова своите фаворити на Евро 2020 и посочи кои тимове ще се провалят
A A+ A++ A

Жозе Моуриньо, който е новият треньор на гранда Рома, си намери занимание до началото на следващия сезон. В колонката си в английския вестник „The Sun“ португалският специалист анализира тимовете на Европейското първенство и дава своите прогнози за тяхното представяне в турнира, който почва в петък.

„Англия има удивителен отбор и сега е моментът да направи нещо голямо“, каза Специалния по повод тима на Гарет Саутгейт. „Ще бъде доста трудно за селекционера да накара цялата страна да приемат избора му на състав, защото на Острова имат много добри играчи. Гарет Саутгейт има страхотен асистент като Стив Холанд и това е много важно в съвременния футбол. Заедно с Бразилия, английският национален отбор е един от най-трудните за ръководене отбори, защото хората имат огромни очаквания. Сега е същото, тъй като мачовете от груповата фаза за Англия ще бъдат в Лондон, също както и полуфиналите и финалът. Затова сега е моментът този отбор да направи нещо запомнящо се“, добави още Моуриньо.

Той ще следи под лупа представянето и на Италия, където играят някои от футболистите на Рома: „Ще наблюдавам моите футболисти от Рома Леонардо Спинацола, Брайън Кристанте и Лоренцо Пелегрини. Роберто Манчини е много опитен, той прекара 20 години като треньор в най-силните първенства. Така че той е повече от подготвен и вече се представи много добре в квалификациите. Отборът се подобри много с него. Италия има талантливи играчи, които имат и много добра тактическа грамотност. Роберто им даде повече свобода в атака, но те не забравят и как да се защитават. Мисля, че това е най-доброто качество в техния отбор. Там е трудно да се намерят слабости. Те ще бъдат сред четирите полуфиналисти“.

"Белгия има много мощен отбор, пълен с добри играчи. Кевин де Бройне показа, че е невероятен, развитието на Юри Тилеманс също е много добро, откакто той дойде във Висшата лига. Ромелу Лукаку се доказа като страхотен голмайстор за две години в Интер. Те са заедно от дълги, години и имат опит. Роберто Мартинес е добър треньор, който от няколко години развива отбора и налага нов стил на игра, който е адаптиран към качествата на играчите. Те могат да направят нещо специално и когато казвам специално, имам предвид повече от полуфиналите на Мондиала. Това обаче трябва да се случи сега или никога, защото много от играчите са в идеалната възраст“, каза специалистът за бронзовите медалисти от Световното в Русия през 2018 г.

Моуриньо бе доста изчерпателен и за родната си Португалия: „Рубен Диас е най-добрият централен защитник в света в момента. За времето в Манчестър Сити придоби много нови знания. Той е фантастичен централен защитник. До него е Пепе, който е на 38 години и има много опит. Това може да е важно за Португалия, тъй като те имат много талантливи играчи в атака. Кристиано Роналдо вече не е дете и това вероятно ще е последното му Европейско, затова той ще опита всичко, за да се представи перфектно за последен път. Фернандо Сантош е правилният човек на правилното място. Той е много стабилен, много спокоен и познава играчите си много добре. В лицето на Кристиано, Пепе, Руй Патрисио и Жоао Моутиньо има гръбнак от опитни момчета, но това е толкова трудна група, че ако ми кажете, че Португалия ще падне, няма да се изненадам. Играем с Франция във Франция, с Германия в Германия и с Унгария в Унгария. Ще бъде много тежко, но ако излезем от групата, можем да стигнем и до финала“.

Световният шампион Франция също не бе подминат от Специалния: „ С толкова много добри играчи бих могъл да направя три национални отбора. Когато имате Килиан Мбапе в отбора си, е много трудно да не спечелите. Той е един от тези играчи, които могат да печелят мачовете и да стряскат противниците. Мбапе прави всичко възможно, за да се опита да покаже на всички, че след Меси и Кристиано Роналдо, той е следващият най-добър. Франиция е световен шампион, а също и финалист на последното европейското първенство. Мисля, че всичко освен достигане до финала, за тях ще е малко. Дешан знае какво иска. Когато в отбора има дисциплина и всеки играч следва напътствията на треньора, то отборът върви нагоре. Не виждам никакви слабости при Франция. Ако трябваше да посоча отбор, който да спечели, щях да посоча Франция, защото играчите им са фантастични. Те трябва да спечелят Европейското, защото в противен случай турнирът ще е провален“.

Относно тима на Испания, Моуриньо посочи някои от слабостите в отбора: „Испания има младо поколение играчи и треньорът Луис Енрике вярва в определен тип футбол. Технически те са невероятни. Дори централните защитници имат добра техника. Испания започва изграждането на атаките отзад, държи топката и кара противника да я гони. Те обаче нямат класен нападател като Давид Вийя. Както обикновено, те доминират над съперниците си, но не вкарват достатъчно голове за футбола, който играят. Затова могат да бъдат наказани от противник, който играе на контраатака. Испания рискува като играе по цялата широчина на игрището, а освен това е крехка, когато загуби притежанието на топката. Луис беше мой футболист много отдавна, когато бях в Барселона. Той има страхотни лидерски качества. Всички в отбора го подкрепят. Испаниците могат да победят всеки, но не мисля, че ще стигнат до финала“.

Португалецът не спести критики и по адрес на Германия: „Отборът на Льов беше слаб в квалификациите и в Лигата на нациите. Те направиха исторически провал, губейки у дома от Северна Македония. Трудно е да се разбере защо бяха толкова слаби през последните две години. Но сега е моментът на истината. И обикновено в тези случаи Германия показва на какво е способна. Това ще бъде последното европейско за играчи като Томас Мюлер, Матс Хумелс и Мануел Нойер. Германия винаги е отбор, от който трябва да се страхувате. Те са дисциплинирани като войници. Йошуа Кимих е пример за фантастичен млад играч, който е не само настоящето, но и бъдещето на страната. Германия си е Германия... и мисля, че това казва всичко. Те могат да бъдат елиминирани в груповата фаза, но ако я преминат, могат да стигнат до края“.

Шансовете на Нидерландия също не са големи според бившия треньор на Тотнъм: „За тях ситуацията с подписването на Роналд Куман с Барселона бе много странна. Франк де Буер няма голям опит като национален или клубен треньор. Разбира се, той беше много добър и уважаван играч и футболистите му ще се съобразяват с това. Те не са лоши играчи, но къде са хората като Ван Бастен и Рийкард? Не мисля, че ще стигат дори до полуфиналите. Те имат добри млади играчи, които вероятно ще имат нужда от още две или още четири години, за да стигнат върха в играта си. Да достигнат полуфинал или финал? Не мисля“.

"През годините Уелс се доверяваше много на Гарет Бейл и Аарън Рамзи, които са двамата най-талантливи играчи в страната. През последният сезон Рамзи пропусна много мачове в Ювентус заради контузия. Гарет също нямаше много добри изяви срещу големите отбори и не вкара много голове. Ситуацията не е лесна за страна като Уелс, която няма много възможности. Но те винаги са добре организирани и знаят как да се възползват от създадените ситуации. Даниел Джеймс е бърз и той е този, който може да разбие противниковата, но за Уелс ще бъде трудно дори да преминат групите“, описа шансовете на Уелс Специалния.

Той обаче даде по-големи шансове на последния представител на Великобритания в надперварата: „Шотландия има ядро ​​от звезди, които играят във Висшата лига. Вижте Кийрън Тиърни от Арсенал, Анди Робъртсън от Ливърпул, Скот МакТоминей от Манчестър Юнайтед. Освен това имат и други играчи в Астън Вила и Саутхемптън. Шотландия има отбор от Висшата лига и се справя по-добре, отколкото през последните 20 години. Израснах, гледайки Шотландия на световни първенства, с силни играчи, които никога няма да забравя. При тях имаше спад, но сега отново се вдигат. Стив Кларк бе мой асистент в Челси и ми помагаше много. Шотландецът не е чуждестранен мениджър, който идва да върши работа, той го прави с чувство. В тима има група момчета, които изживяват мечтата си с националния отбор. Голямата им сила е страстта и смелостта. Групата им не е лесна. Те обаче ще се борят и ще се опитат да затруднят Англия. Шотландия не е фаворит за титлата, нито дори за достигане до полуфиналите, но въпреки това ще бъде много трудно да ги победиш“.

#Жозе Моуриньо #Евро 2020

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"