Водещи социолози: Слави ще бие Бойко на изборите и ИТН ще е първа политическа сила

Водещи социолози: Слави ще бие Бойко на изборите и ИТН ще е първа политическа сила
A A+ A++ A

С по-голяма вероятност е Има такъв народ на Слави Трифонов да е първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори, докато ГЕРБ-СДС ще останат втори. Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков, с координатор Стела Райчева.

Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо проучване на общественото мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логика. Освен логиката, в политическия процес действат и поредица случайни или извънредни фактори, които могат да дадат влияние.

1. Кой ще е на първо място в изборите на 11 юли 2021 г.?

Няколко фактора изглеждат сигурни: нарастващите скандали и разкрития са в ущърб на ГЕРБ, констатира се масово харесване на голяма част от служебното правителство, а декларираният от САЩ списък на българи в контекста на закона „Магнитски” е продължение на изказаната вече осъдителна (анти-ГЕРБ) позиция от американските сенатори, лидери на Републиканската и Демократическата партия.

Взети заедно, тези фактори едва ли ще доведат до срутване на ГЕРБ, но почти гарантират неговия спад. Следователно може да се каже, че ГЕРБ запазва средносрочните перспективи, но не разполага с краткосрочни. Разбира се, не е изключен и по-значим срив на ГЕРБ, но към момента все още няма отчетливи индикации за това, тъй като основните играчи на високо и средно ниво показват засега лоялност към Борисов. Ако това се промени, ще наблюдаваме процеси от принципно нов характер.

Прогнозна стойност:

60:40 ИТН ще води пред ГЕРБ

2. БСП - ще увеличи значимо, ще спадне значимо или ще повтори постижението си?

Действат няколко разнопосочни фактора: в полза на БСП е успокояването от пандемията, против нейния ръст са задълбочаващите се противоречия в соцпартията и конфликтите при изготвянето на листите й, формално и ударно обявената „широка лява коалиция”, и конкуренцията в лицето на новопоявилата се партия на Жан Виденов. Макар да е възможно тези фактори да се уравновесят, вероятността за ръст, стабилизация или спад изглеждат така:

Прогнозна стойност (увеличение, повторение, спад):

40:40:20

3. „Изправи се! Мутри вън“ ще влязат ли в парламента?

След краткия живот на 45-то НС, в което Мая Манолова успя да дефилира като „Първа дама” и при перспективата на нова серия улични протести, влизането на „Изправи се! Мутри вън!” изглежда много вероятно.

Прогнозна стойност:

80:20

4. Новото обединение на патриотите ще влезе ли в парламента?

Въпреки интересната маневра на Каракачанов с оттеглянето на действащите лидери на 3-те партии от новообявения формат на коалицията, в оставащите 40 дни до изборите ВМРО ще бъде подложена на същите ветрове, които духат и срещу ГЕРБ. Самите теми на обществения дебат не са изгодни за ВМРО. Това застрашава формацията да остане пак под ръба или едва-едва да го прескочи, в зависимост от нивото на участие на изборите, т.е. в зависимост колко висока е парламентарната бариера и активността във вота.

Прогнозна стойност:

40:60 вероятност да влязат в НС

5. Партията на Васил Божков ще влезе ли в парламента?

Божков получи челен удар от страна на правителството на САЩ и е обявен за „черна овца” практически от всички политически участници. Това не му дава големи шансове да направи постижение, принципно различно от онова, което постигна на последните избори.

Прогнозна стойност:

20:80 да влязат в НС

6. Ще увеличи ли постижение от си ДБ?

Христо Иванов не само запази централното си място в обществения дебат, но успя да се открои и в предишния кратък парламент, както и след него със спокойния си тон и отмерени оценки. Също така възстанови главното за тази партия в досегашния й дневен ред: критиката към съдебната система. Това прави много вероятно той да увеличи електоралното си постижение.

Прогнозна стойност:

80:20

7. Какво правителство ще произведат тези избори, ако въобще това се случи?

Изглежда повече от очевидно, че този път Слави Трифонов няма да може да откаже съставяне на кабинет. Той едва ли ще е коалиционен и по-скоро няма да е в резултат на преговори, а на практика ще е нещо като протестна коалиция, по модела на служебното правителство на Радев. Това би означавало няколко неща:

- Формално ще имаме правителство на малцинството; реално то ще е подкрепено и от протестърските партии, и от БСП, а може би и от ДПС; не е изключено дори от ГЕРБ. В този кабинет по мажоритарен начин (и без преговори!) ще бъдат представени фигури, близки до Демократична България, БСП и всички т. нар. „протестъри”;

- Много вероятно е в него да запазят местата си голяма част от сегашните служебни министри;

- Т.е. в българския парламент ще се образува плаващо законодателно мнозинство;

- Фигурата на министър-председателя може да не е много силна – така, както е в момента, и ще наблюдаваме силни, спорни и активни фигури министри, а не толкова силен и доминиращ с публичното си присъствие премиер, както бяхме свикнали досега.

Изглежда най-вероятно да се образува нещо като четириъгълник на властта: Радев-Трифонов-Иванов-Манолова.

Вероятността да се случи това оценяваме на 70:30.

#Слави Трифонов #Има такъв народ #социолози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »