В Северна Корея екзекутират публично, ако хванат някой да гледа чужди филми

В Северна Корея екзекутират публично, ако хванат някой да гледа чужди филми
A A+ A++ A

Северна Корея наскоро въведе нов разширен закон, който се стреми да премахне всякакъв вид чуждестранно влияние - строго наказвайки всеки, заловен да притежава чужди филми и клипове, облекло или дори да използва жаргон. Но защо?

Юн Ми Со сподели, че е била на 11 години, когато за пръв път е наблюдавала насилствената смърт на човек, екзекутиран за това, че е заловен да притежава южнокорейска драма.

Целият квартал бил задължен да присъства на публичното наказание.

"Ако не го направите, това ще бъде класифицирано като предателство", каза тя пред Би Би Си от дома си в Сеул.

Севернокорейските гардове се уверили всички да станат свидетели на това, че наказанието за контрабанда на незаконни видеоклипове и филми е смърт.


"Имам ярък спомен за мъжа, който беше със завързани очи, все още виждам как сълзите му текат. Това беше извънредно травмиращо за мен. Превръзката на очите му беше буквално подгизнала от сълзите му. Вързаха го за един кол и после го разстреляха", спомня си Юн Ми Со.

Война без оръжие

Представете си, че сте в постоянно състояние на заключване без интернет, социални медии и гледате само няколко контролирани от държавата телевизионни канала, целящи да ви кажат това, което лидерите на страната искат да чуете - това е животът в Северна Корея.

Сега нейният лидер Ким Чен Ун затяга мерките допълнително, въвеждайки нов по-обширен закон срещу това, което режимът описва като "реакционни мисли".

Всеки, който е заловен с големи количества медийни продукти от Южна Корея, САЩ или Япония, сега е изправен пред смъртно наказание. Хванатите да гледат такива са заплашени от 15 години затвор.

И не става въпрос само за това, което хората гледат.

Наскоро Ким написа писмо до държавните медии, призовавайки Младежката лига на страната да предприеме мерки срещу "неприятното, индивидуалистично, антисоциалистическо поведение", добиващо популярност сред младите хора. Той иска да спре чуждата реч, прическите и дрехите, които определи като "опасни отрови".

Всичко това е така, защото Ким Чен Ун е във война, която не включва само ядрени оръжия или ракети.

Анализатори твърдят, че той се опитва да спре външната информация да достига до хората в Северна Корея, тъй като животът в страната става все по-труден. Смята се, че милиони хора там гладуват. А диктаторът иска да си гарантира, че те все още продължават редовно да се „хранят” с внимателно изработената от държавата пропаганда, вместо да видят живота през лъскавите драми, чието действие се развива в Сеул - един от най-богатите градове в Азия.

#Северна Корея #екзекуция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »