Ковачева брани съдебната система „с всички сили“

Ковачева брани съдебната система „с всички сили“
Диана Ковачева заяви, че ще защитава независимостта на съдебната система „с всички сили“. Снимка: monitor.bg
A A+ A++ A

Новият министър на правосъдието Диана Ковачева заяви, че ще защитава независимостта на съдебната система „с всички сили“.

„И това ще го правя с всички сили. Реформата трябва да се върши от представителите на съдебната система. Асоциация „Прозрачност без граници“, с или без мен, ще продължи да работи ефективно и безпристрастно, смяната на една личност не променя дейността на дадена организация“, каза Ковачева пред Дарик радио.

Относно критиките към нея, че й липсва опит, правосъдният министър посочи, че това е широка тема.

„Госпожа Маргарита Попова даде чудесни основи за работа. Повече от 10 години съм наблюдавала и изследвала тези проблеми и е достатъчно министърът на правосъдието да е юрист, за да познава системата“, обясни Ковачева.

На въпрос трябва ли който дава подкуп да не бъде наказван, Ковачева отговори, че това се обсъжда, както и декриминализирането на провокацията към подкуп.

„Бих инициирала дебат по тази тема“, отбеляза Ковачева и допълни, че нейната задача ще бъде проект, изработен от Министерството на правосъдието с юристи и с представителите на всички институции.

За това дали съдът е виновен за корупцията, Ковачева посочи, че според нея няма единствен виновник, както няма и отличник.

„Темата за корупцията е широка, защото никоя институция не може сама да постигне успех в процеса на противодействие на корупцията – нито прокуратурата, нито съдът, защото те са като скачени съдове. В тази верига трябва да се включат и гражданите, които трябва да свидетелстват и да не отказват да свидетелстват, когато имат информация за корупционни престъпления. Хората се страхуват, че ще бъдат наказани обаче. Една голяма част от сигналите са анонимни или се получават, след като е даден вече подкуп. По-голямата част от хората нямат очаквания нещо конкретно да се случи, а по-скоро информират, че нещо им се е случило, което не е добрият подход“, обясни Диана Ковачева.

#система #съдебна #Министерството на правосъдието #Маргарита Попова #„Прозрачност без граници“ #правосъдие #министър #Ковачева #Диана Ковачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници