Данъчни влязоха в 2100 фирми с големи касови наличности

Данъчни влязоха в 2100 фирми с големи касови наличности
A A+ A++ A

Данъчни инспектори вече извършват проверки на място в 2 116 фирми с големи касови налиности. Проверяващите описват парите в брой и сравнят с посочените в счетоводните отчети, съобщиха от НАП.

Приходната агенция установи в над 13 704 дружества с нелогично високи касови наличности - над 100 000 лв. Сред тях няма търговски вериги, банки, казина или други фирми, които по принцип оперират с много пари в кеш.

Наред с контролната кампания на място, други 11 588 рискови дружества ще бъдат поканени с електронни писма или обаждане по телефона да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

Някои от проверяваните фирми вече са подали годишните си финансови отчети за 2020 г., макар че срокът за това изтича в края на юни. Посочените в тях касови наличности продължават да бъдат нелогично високи, предупреждават от НАП.

Слyжeбният финaнcoв миниcтъp Aceн Bacилeв съобщи миналата седмица, че около 13 000 фирми са декларирали, че държат на каса близо 4 млрд. лв. Според него подобни големи cyми в бpoй във фиpмитe ca пpeдпocтaвĸa зa ĸopyпция и ĸyпyвaнe нa глacoвe пo избopитe.

Възможно е голяма част от тези суми да са похарчени от собствениците на фирмите и в този случай те трябва да платят данък дивидент.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?