Колко тежко е финансовото състояние на страната ни? Финансовият министър заговори за гръцки сценарий

Колко тежко е финансовото състояние на страната ни? Финансовият министър заговори за гръцки сценарий
A A+ A++ A

С малко над 2 млрд. лв. разполага държавната хазна.

Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев, който изрази силното си притеснение от наличието на толкова малко свободни пари в държавата.

Тези два милиарда ще стигнат за заложеното в бюджета. Мерките са политически капан още с приемането на бюджета. Не смятам, че ще има финансов министър, който ще посмее да ги махне. Това каза пред Bulgaria ON AIR Стоян Панчев от Eкспертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). 

Според него пенсионната система е един от големите проблеми.

"Докато в България има валутен борд, не можем да направим гръцки сценарий. Движим се към Еврозоната. Около ББР се получава един огромен скандал и дори ЕЦБ не е реагирала по никакъв начин. Това е голяма тема, която остава встрани. Имаме сериозна инфлация в целия свят - нещо, което се вижда от началото на годината - това е и при храните, тоест то се отразява на потребителите. Това е резултат на печатане на нови пари и взимането на нови дългове", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

По думите на Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политики, лошото финансово състояние на държавата e очаквано.  

"Продължават се голямата част от мерките, не толкова за бизнеса, колкото за добавките към пенсиите и няма решение за спирането им, а ефектът е спорен. За да се подобри финансовото състояние на държавата, трябва да се затегне положението", подчерта той.

#хазна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"