Турция разполага артилерия и зенитни ракети по границата със Сирия

Турция разполага артилерия и зенитни ракети по границата със Сирия
Деца играят в лагера за сирийски бежанци в Хатай, Турция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турската армия разположи в събота оръдия и зенитни ракети близо до граничен пост със Сирия, където се бият въстаниците и правителствените сили, съобщават турските медии.

Разполагането е превантивно заради ожесточените сблъсъци в Сирия за контрола на КПП Тал ал Абиад, предаде ТВ каналът НТВ Нюз, цитиран от АФП и БГНЕС.

То е свързано с бомбардировката в четвъртък от сирийските сили, опитващи се да завземат тази позиция на бунтовниците, на разположения на границата град Сюнлюрфа, по време на която бяха ранени двама турци.

Турските граждани са получили наранявания от осколки от снаряди, експлодирали откъм сирийската страна на границата.

В сряда бунтовниците установиха контрол над този граничен пост, свързващ град Рака в североизточна Сирия с турския град Санлюрфа.

От юли досега сирийските бунтовници, които се бият срещу режима на президента Башар Асад, са завзели КПП Баб ал Хауа, Ал Салама и Джарабулус, разположени на границата с Турция.

Те са установили контрол и на пропускателни пунктове с Ирак по източната граница на Сирия.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. „Арабска пролет".

#Сирия #ООН #жертви #взрив #Съвет за сигурност на ООН #Общо събрание на ООН #Башар ал-Асад #гражданска война #Арабска пролет #бунтовници #Алепо #Дамаск #Дераа #президент на Сирия #Рака #Турция #Санлюрфа #Кюрдистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"