На фона на нестихващата пандемия в Япония – ще има ли Олимпийски игри?

На фона на нестихващата пандемия в Япония – ще има ли Олимпийски игри?
A A+ A++ A

Япония обмисля да изисква отрицателни тестове или сертификати за ваксинация срещу КОВИД-19 от зрителите, присъстващи на Олимпийските игри, съобщи Ройтерс, като се позовава на публикация във вестник "Йомиури".

Информацията идва на фона на ново проучване, което показва, че опозицията в обществото срещу провеждането на лятната Олимпиада остава силна. По-малко от два месеца преди началото на игрите общественото доверие е разклатено от четвъртата вълна на коронавируса и бавната ваксинационна кампания.

Присъствието на чуждестранни зрители вече беше забранено, а през следващия месец се очаква организаторите да решат дали японските фенове ще могат да присъстват и при какви условия. В допълнение към другите мерки като забрана на силните викове и поздравите с удряне на длани, "Йомиури" пише, че правителството обмисля дали зрителите ще трябва да представят отрицателен резултат от тест, направен в седмицата, в която ще присъстват на олимпийско събитие.

Публикацията беше посрещната с възмущение от мнозина потребители на социалните мрежи, като хиляди критикуваха в Туитър продължаващото упорство на страната да бъде домакин на Олимпийските игри в условията на пандемия.

В петък Япония удължи извънредното положение в Токио и други региони до 20 юни. През последните дни в страната е регистриран рекорден брой пациенти с КОВИД-19 в спешните отделения въпреки намаляването на броя на новите случаи.

Според проучване, публикувано във в. "Никкей", над 60 процента от запитаните японци се обявяват за отмяна или отлагане на игрите. Резултатът е сходен с по-ранни проучвания, публикувани в други медии.

Олимпиадата беше вече отложена веднъж заради пандемията, но японското правителство и Международният олимпийски комитет казват, че игрите, насрочени за 23 юли - 8 август, ще се проведат при стриктни мерки за безопасност.

#Япония #Олимпийски игри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »