Възстановиха древноримски пазар на роби край Русе

Възстановиха древноримски пазар на роби край Русе
Възстановка на римски пазар събра на едно място римски воини, гладиатори и роби на античната крепост Сексагинта Приста в Русе. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възстановка на римски пазар събра на едно място римски войни, гладиатори и роби на античната крепост Сексагинта Приста в Русе.

По инициатива на Историческия музей, с участието на актьори и доброволци, в събота бе показано какъв е бил животът в границите на Римската империя, предаде агенция БГНЕС.

Римският пазар ще продължи три дни до понеделник, като в него се представят и 16 майстори на занаяти от България и Румъния.

Те правят демонстрации на изработка на оръжия, предмети от бита и монети. Актьорите пък пресъздават как са се търгували роби, робини и гладиатори, а знатни патрицианки гледат отстрани.

Най-голям интерес сред многобройните посетители напълно очаквано предизвиква дегустацията на римска кухня. Те похапват рибена чорба без картофи и без домати, свинско, палачинки с мед.

"Наблягаме на лещата, защото тя е била изключително любимо ястие по време на Римската империя. Дори има такава сентенция, че силата на римския войник идва от лещата. Като бонус към нея има кюфтенца, защото само с леща трудно се поддържат мускули. При проучванията ни се оказа, че богатите римляни са си правили екзотични блюда, например мариновани езици от фламинго или кюфтета от паун, но ние не можем да ги представим тук", сподели етнографката Искра Тодорова.

Сред атракциите се очертава да бъде и шахматният турнир "Римляните срещу Варварите", където фигурите на огромната шахматна дъска ще бъдат живи и ще бъдат разигравани от двама шахматисти. Ще бъде пресъздаден и обичаят "Сатурналии".

#Русе #Римска империя #възстановка #роби #Румъния #занаяти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"