Думи на Минеков накараха актьори да "настръхнат", Мутафчиев загатна за подписка за оставка на министъра на културата

Думи на Минеков накараха актьори да "настръхнат", Мутафчиев загатна за подписка за оставка на министъра на културата
A A+ A++ A

Актьори от извънстолични театри са отправили питане до Съюза на артиститте дали да не започнат да събират подписка, с която да поискат оставката на министъра на културата проф. Велислав Минеков.

Това каза пред Нова ТВ шефът на съюза Христо Мутафчиев. Причината за това е изявлението на Минеков, че е възможно да бъдат закрити театри. Той се мотивира с това, че само за тази година от сценични изкуства загубите са 20 млн. лева. Според министъра решението на тази ситуация било "чудовищно" - да се спрат "предприятията", които носят загуба.

"Аз не съм дошъл, за да воювам с проф. Минеков, а да успокоя колегите си. Такова нещо няма да позволим да се случи. Странно как проф. Минеков, който е човек на изкуството, не намери вярната дума - "културни институти". Нарече театрите "предприятия". Успя да ги сравни с хазартно зависими. Да, ние сме зависими от публиката си. Проф. Минеков в момента е безпомощен. Това, което му се струпва на главата е не само да харесваш или не харесваш, а да навлезеш в една система, която е много трудна за управление", каза Мутафчиев.

И допълни:

"Колегите ми от извънстолични театри са толкова настръхнали, че питат дали да готвят подписка за неговата оставка. Няма как да няма задължения през последните 2 години. Ако не се пълнят залите, няма как да има приходи.

Мутафчиев призна, че системата е недофинансирана, припомни думи на самия Минеков, че ще трябва да се превърне в "рекетьор" спрямо финансовия министър, но изтъкна, че не може да се действа на принципа "има човек - има проблем (няма човек - няма проблем)". Той заяви, че системата може да се оптимизира. "Предишният министър на културата на всеки 6 месеца искаше планове за оздравяване от всеки един директор на театър, който е на загуба", каза Мутафчиев.

Според него в целия казус няма политика.

"Нашата работа е да успокоим сектора, да го балансираме".

И изтъкна, че Съюзът на артистите не може да предлага планове са оптимизация на системата, но може да бъде част от работни групи, които да изготвят такъв план.

"Театрите правят дефицит не само заради постановките. Сградите имат нужда от издръжка. Системата е недофинсирана", каза Мутафчиев.

#Велислав Минеков #Христо Мутафчиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »