САЩ: Няма да допуснем Иран да разработи ядрено оръжие

САЩ: Няма да допуснем Иран да разработи ядрено оръжие
Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Американският Конгрес прие резолюция, с която потвърди решението на САЩ да не допуснат Иран да разработи собствено ядрено оръжие.

Приетата резолюция няма задължителен характер, но изрично подчертава, че документът не бива да се тълкува като разрешение за употреба на военна сила или обявяване на война, предава „Асошиейтед прес", цитирана от БНР.

Американската резолюцията беше одобрена от Сената в момент, когато израелският премиер Бенямин Нетаняху оказа натиск върху Вашингтон да заяви ясно какво би могло да предизвика американски военен удар срещу ирански ядрени обекти.

Междувременно генерал Мохамад Али Джафари, командващ Иранската революционна гвардия (Пасдаран), за пореден път заяви, че Техеран е готов и ще унищожи Израел.

В средата на септември генерал Джафари заплаши, че Иран може да се оттегли от Договора за неразпространение на ядрено оръжие, ако Западът употреби военна сила по отношение на Техеран.

В началото на септември пък европейски нации поискаха нови международни санкции срещу Иран, заради спорната ядрена програма на страната.

В последните месеци, особено след терористичния акт в Бургас от 18 юли, при който бяха убити петима израелци и един българин, израелският премиер Нетаняху засили реториката срещу Иран, като дори обвини Иран заедно с проиранската групировка Хизбула за атентата в България.

Редица западни страни начело със САЩ и Великобритания, а и Израел са особено разтревожени от вероятността Иран да се сдобие с ядрено оръжие чрез ядрената програма, развивана от Техеран вече десетилетие, която официално е „за мирни цели".

Според Международния договор за неразпространение на ядреното оръжие от 1970, по който Иран е страна, съществуващите по онова време ядрени сили – САЩ, Русия (СССР), Китай, Франция и Великобритания, са признати, а останалите страни имат право на граждански ядрени програми за производство на електричество и научни цели.

В същото време обаче така оформеният режим на неразпространение може да бъде пробит по подобие на направеното от Северна Корея, която след развиването на мирна ядрена програма, през 2003 г. създаде собствени атомни бомби и едностранно се оттегли от Международния договор за неразпространение – ход, който не можа да бъде предотвратен от инспекциите на Международната агенция за атомна енергия.

Заради смятания на Запад за „международно агресивен" режим в Ислямската република Иран, САЩ обмисля от няколко години дали да нанесе превантивен удар по обекти от иранската ядрена пограма, които могат да бъдат осъществени съвместно с главния американски съюзник в Близкия изток – Израел.

Подобни превантивни удари върху ядрените програми на държави с диктаторски режими вече са били провеждани от Израел срещу иракския реактор „Осирак" през 1981 г. (Операция „Вавилон") и срещу сирийски реактор (Операция „Орчард", т.е. „Овощна градина") през 2007 г. И двете операции трайно унищожиха ядрените програми на Ирак на Саддам Хюсеин и на Сирия.

Израел е давал индикации и преди, че може да предприеме удар срещу ядрените съоръжения на Иран дори и без американска подкрепа, защото смята заплахата от ирански ядрени оръжия за „екзистенциална", най-малкото заради риториката на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, който редовно говори за „изтриване на Израел от картата".

Остава под въпрос обаче доколко израелците биха имали успех сами в подобна операция, тъй като иранските цели са на по-голямо разстояние, страната е с планински релеф, а ядрените инсталации са пръснати на няколко места и са дълбоко под земята.

Политическите последици от подобен въздушен удар остават твърде неясни, въпреки че през 2010 г. американски секретни документи, публикувани от „Уикилийкс", разкриха, че арабските държави в региона също се смятат за заплашени от иранската ядрена програма и поне тайно биха одобрили въздушен удар на САЩ или Израел срещу иранските ядрени обекти.

#Иран #Израел #война #ядрена програма #Мохамад Али Джафари #Иранската революционан гвардия #Пасдаран #САЩ #Международния договор за неразпространение на ядреното оръжие #Техеран #Бенямин Нетаняху #министър-председател на Израел #Бургас #атентат #президент на Иран #Махмуд Ахмадинеджад #„Хисбула“ #Трагедия в Бургас #иранската ядрена програма #Конгресът на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »