Ирландия: България трябва да влезе в Шенген скоро

Ирландия: България трябва да влезе в Шенген скоро
Ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън. Снимка: lucindacreighton.ie
A A+ A++ A

България трябва да се присъедини към Шенгенската зона за безвизово пътуване и това решение на Европейския съюз трябва да бъде взето скоро, заяви в София ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън.

Според министър Крейтън отлагането на решението за приемането на България в Шенгенското пространство е необосновано и несправедливо, съобщи българското външно министерство.

Преди дни Кипър, който в момента председателства ЕС, съобщи, че дискусията за присъединяването на България и Румъния се отлага за следващата среща на вътрешните министри на държавите – членки на ЕС, която ще бъде през октомври.

Според дипломат, пожелал тогава да остане анонимен, „въпросът още не е узрял и няма да бъде взето никакво решение до догодина".

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското споразумение е блокирано от Холандия от септември 2011 г. заради опасения от корупцията и организираната престъпност в двете най-млади членки на ЕС.

Ирландският министър Крейтън беше на посещение в София в събота, където заедно със зам.-министърът на външните работи Иван Найденов обсъдиха преговорите по финансовата рамка на ЕС за периода 2014-2020 г., тъй като през първата половината на 2013 г. Ирландия поема председателството на ЕС.

Министър Крейтън и министър Найденов заключиха, че бюджетът на ЕС не трябва да бъде намаляван, тъй като той е най-големият инвестиционен ресурс, с който разполагат страните-членки.

Българският зам.- министър на външните работи коментира и общата селскостопанска политикана ЕС, която според него има важна роля за цялостното икономическо развитие на Съюза.

#Ирландия #заместник-министър #Лусинда Крейтън #Иван Найденов #ЕС #Шенген #Румъния #демокрация #Кипър #председателство на ЕС #Министерство на външните работи #МВнР #Шенгенско споразумение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"