Топ клиенти на ББР рефинансирали с ниска лихва заеми от други банки

Топ клиенти на ББР рефинансирали с ниска лихва заеми от други банки
A A+ A++ A

Две от фирмите в топ 8 на големите клиенти на Българската банка за развитие са получили заеми, за да рефинансират с по-изгодни лихви отпуснати вече кредити от други търговски банки. Това съобщи пред бТВ номинираният за член на Надзорния съвет на банката Валентин Михов. В момента Михов е един от новите членове на одитния съвет към ББР, назначен от служебния министър на икономиката Кирил Петков.

Михов не посочи за кои фирми става въпрос, но разказа, че едната от тях е рефинансирала заем с лихва 9% с кредит от ББР с лихва 4%. Другата компания е изтеглила огромен кредит от държавната банка с лихва 2% със същата цел - да покрие друг заем в търговска банка, който е бил с лихва 7%.

"Приех поканата от министър Петков да участвам в надзора на ББР с ясната визия да променим дейността на банката и тя наистина да подпомага малки и средни предприятия и да подпомага икономиката на страната. Сега тя се фокусирала върху 20 компании. Не може да оставим наглите да продължат да управляват. Лечението за наглостта и борбата с далаверите е в прозрачността", заяви Валентин Михов. 

Михов е брат на финансиста Илиян Михов, ректор на сингапурския клон на престижното бизнес училище INSEAD, който през 2010 г. бе поканен за вицепремиер в първото правителство на Бойко Борисов.

"Сега виждам, че брат ми за добро е отказал", коменира Валентин Михов.

Михов коментира и упреците на уволнените надзорници Митко Симеонов и Велина Бурска, че с действията си министър Петков вреди на имиджа на ББР. "За да се вреди на имиджа, трябва да го има доброто име на банката. Отдавна се знае за високата концентрация на кредитите на ББР".

Той обаче увери, че не всички, които работят в държавната банка са "гнили ябълки". Като член на одитния съвет Михов е разговарял с много от служителите в банката и сред тях има стойностни хора.

В петък, 28 май, служебният министър Кирил Петков внесе в БНБ за одобрение две нови попълнения в Надзорния съвет на ББР на мястото на неявилите се за публичен отчет Митко Симеонов и Велина Бурска.

Това са Васил Щонов и финансиста Валентин Михов.

Васил Щонов беше министър на икономиката и енергетиката в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 г. Той е професионалист с богат опит в банковото дело, телекомуникациите и енергетиката. Работил е в американски фонд за рискови инвестиции в малки и средни предприятия в Лос Анджелис (2017 - 2020), във водещата консултантска фирма "МакКинзи", като младши партньор, където е ръководил екипи по анализ и управление на големи търговски банки в България (2004 - 2008) и в инвестиционна банка "Беър Стърнс" в Ню Йорк (1998 - 2001). Бил е в борда на директорите на "Близу" (2010 - 2014). Васил Щонов е завършил университета "Уортън" в Пенсилвания с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси. Магистър е по бизнес администрация и финанси от Масачузетския Технологичен Институт (MIT).

Валентин Михов има значителен опит в ръководството на банки. От 1999 до 2008 г. е консултант и младши партньор в "МакКинзи". Ръководил е проекти в най-големите банки в България, Германия и Русия. В периода 2008 - 2017 г. е бил на висши ръководни длъжности в банки в Австрия, България, Германия , Русия, Украйна, както и в редица страни в Източна Европа. От 2018 г. отново консултира банки и компании. Завършил е Московския институт за международни отношения и е магистър по бизнес администрация от престижното бизнес училище INSEAD. Брат му - известният икономист Илиян Михов е ректор на INSEAD от 2013 г. Валентин Михов е основател на консултанската финансова компания Valor Advisors.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »