Велико Търново отпразнува 104 години Независима България

Велико Търново отпразнува 104 години Независима България
Честването на 104-годишнината от обявяването на Независимостта на България започна с военен ритуал в старата столица Велико Търново. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Честването на 104-годишнината от обявяването на Независимостта на България започна с военен ритуал в старата столица Велико Търново, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Ген. Харизанов се поклони пред знамето на Националния военен университет, който е най-старият в България, предаде БГНЕС.

Сутринта се проведе тържествена литургия в църквата "Св. 40 Великомъченици", отслужена от великотърновския митрополит Григорий. В двора на храма беше благословено бойното знаме на Националния военен университет.

10-метрово е знамето, което се развя над крепостта Царевец.

Даниел Панов, кмет на Велико Търново заяви в словото си, че великотърновци имат честта да стоят на парче Свещена земя и да отбележат 104-ата годишнина от обявяването на Независима България.

"Нашите предшественици са били и мъдри, и достойни, неслучайно са избрали "Царевец" и църквата "Св. 40 Великомъченици", за да извършат този славен акт. Крепостта пази спомена за 22 средновековни владетели, превърнали България във важен политически, военен и културен фактор в онази епоха", добави Панов.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов каза в словото си, че днес 104 години по-късно отдаваме почит на тази знакова дата за българската история, защото на 22 септември 1908 г. княз Фердинанд подписва манифест, с който се обявява Независимостта на България.

"В този ден НС, цар и опозиция се обединяват около бъдещето на родината – Независимостта и 3 г. по-късно като се правят промени в българската Конституция, се дава възможността да се подписват споразумения за съвместно сътрудничество с други независими държави. Ние сме в навечерието на честванията на стогодишнината от Балканските войни. Нека на този ден да си спомним за това, което се случи 4 години по-късно след обявяването на Независимостта, когато в Балканските войни 18 Етрополски полк от великотърновския регион остави трайна следа в българската история. И нека да се учим от мъдростта на българските държавници, които са се обединявали за знакови решения, свързани с просперитета на Независима България. Нека да си честитим този светъл знаков ден за българската история. Честит ден на Независимостта!", поздрави Цветанов българските граждани.

#Велико Търново #цар Фердинанд #1908 #независимост #Османска империя #манифест #Даниел Панов #кмет на Велико Търново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »