Полицаите от Пловдив, обвинени в корупция, изнудвания и куп други престъпления, остават в ареста

Полицаите от Пловдив, обвинени в корупция, изнудвания и куп други престъпления, остават в ареста
A A+ A++ A

Шефът на Трето районно управление Самуил Хаджиев, соченият за негов приближен - полицай Атанас Качаков и другите двама техни съучастници остават за постоянно в ареста. Това реши Апелативният съд в Пловдив. 

На началника на Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив са повдигнати три обвинения, а междувременно прокуратурата е повдигнала и четвърто. Първо, за това, че заедно с полицая Атанас Качаков в съучастие, са извършили действия по приготовление да придобият около 500 кг. марихуана, от обект на фирма, която я произвежда с надлежно разрешение, като двамата обвиняеми са се възползвали от служебното си положение. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв.

Самуил Хаджиев е обвинен и за това, че е склонил длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, като са извършени действия по разследването - претърсване и изземване в база на пловдивска фирма и образуване на досъдебно производство, без да са налице законови основания за това. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Третото обвинени на Хаджиев е повдигнато за това, че в автомобила си е държал 50 броя патрони за огнестрелно оръжие, като не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в закона, за което НК предвижда лишаване от свобода от 1 до 5 години или глоба от 500 до 3 000 лв.

Четвърто обвинение на Самуил Хаджиев е за това, че като началник на Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив, е спомогнал на Иво Даскалов, известен с прякора Лудият, да бъде осуетено наказателно преследване спрямо него, тъй като той е обвинен в причиняване на тежка катастрофа с трима загинали. Хаджиев е обвинен в това, че взел и укрил флаш памет с видеозаписи от видеокамери, заснели катастрофата и те не са били приобщени към доказателствата по делото.

На полицейския служител от Трето РУ към ОД на МВР – Пловдив Атанас Качаков и двамата му съучастници са повдигнати обвинения за отвличане и проявена особена жестокост към отвлеченото лице, за което престъпление се предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години или доживотен затвор и конфискация.

На единият от съучастниците е повдигнато и второ обвинение за държане и разпространение на наркотични вещества – 23 грама амфетамин и 7,7 грама марихуана, за което престъпление се предвиждат от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 5 000 до 20 000лв.

Апелативните магистрати прецениха, че от събраните доказателства до момента, може да се направи обосновано предположение за съпричастност на всеки един от обвиняемите към деянията, в които са обвинени, с изключение на обвинението срещу Самуил Хаджиев и Атанас Качаков относно приготовлението да придобият около 500 кг. марихуана.

Съдът прие, че и за четиримата обвиняеми е налице опасност да извършат престъпление и да се укрият при по-леки мерки за неотклонение.

По време на пледоариите в съда се наложи да бъде повикан екип на Спешна помощ по искане на Самуил Хаджиев, който изпитвал силни болки.

Определението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

#Пловдив #полиция #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »