Гръмотевични бури в страната

Гръмотевични бури в страната
A A+ A++ A

На много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, след обяд и в Източна България. Ще има и градушки. По-късно през деня от запад валежите ще започнат да спират, а облачността да намалява. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува по-хладен въздух. Максималните температури ще бъдат предимно между 19 и 24 градуса, в София около 18 градуса.

НИМХ издава предупреждение от втора степен (оранжев код) за опасни метеорологични явления за областите Ловеч, Плевен, Габрово и Велико Търново. Очакват се гръмотевични бури, значителни валежи.

В сила е предупреждение от първа степен (жълт код) за опасност от гръмотевични бури, силен вятър, интензивни валежи и градушки в 24 области в България.

За областите Монтана, Враца, Видин, Благоевград, Пазарджик и Пловдив е в сила жълт код за силен вятър и гръмотевици. Там се очакват гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи с количества до 25-30 mm. Ще има и условия за градушки. За областите Перник, Кюстендил, София- град, София-област, Смолян , Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Шумен, Търговище, Русе, Разград, Варна, Силистра Добрич, Стара Загора в сила жълт код за обилни валежи и гръмотевици. Там се очакват гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи с количества до 25-30 mm. Ще има условия за градушки. 

През нощта срещу събота валежите в Източна България ще продължат, на места с гръмотевици.

През почивните дни ще настъпи временно стабилизиране на въздушната маса над страната. Ще бъде с променлива облачност, с повече слънчеви часове в събота, все още ветровито. Валежите ще са на по-малко места: в събота сутринта в отделни източни райони все още ще превалява, а след обяд слаб краткотраен дъжд е възможно да превали в Родопите; в неделя в следобедните часове, главно в Родопската област, ще превали и прегърми. Сутрин - сравнително хладно, дневните температури слабо ще се повишат.

В понеделник въздушната маса отново ще се лабилизира. Със североизточен вятър температурите ще се понижат и ще бъдат малко по-ниски от обичайните. Облачността ще е значителна, на много места ще има валежи. Повишена е вероятността за локални значителни количества в Западна и Централна България. Главно в следобедните часове и до полунощ ще бъде с гръмотевична дейност. Остава и с повишена вероятност за градушки.

#гръмотевизи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »