Кирил Петков: Поканих на среща 8-те големи клиенти на ББР. Две от фирмите приеха

Кирил Петков: Поканих на среща 8-те големи клиенти на ББР. Две от фирмите приеха
A A+ A++ A
Поканих големите 8 клиенти на ББР да се запознаем. Две от компаниите казаха –да. Това са БМФ и фирмата с адвоката на Румен Гайтански. Надявам се, че и другите 6 ще дойдат. Публично ще даваме срещата. Не искам да уронвам техния престиж. Искаме да видим като сме дали 100 млн. там, къкво сме получили, какви работни места са открили. Поне да видим, че тези пари са използвани ползотворно. Поне да видим, че тези пари не са загубени.
 

Това каза по БТВ икономическият министър Кирил Петков. Смяната на Надзорния съвет на ББР беше по-сложна. От днес в 2 часа разписах заповед за освобождаване на двамата члена на НС. Като принципал имам право да ги уволня по всяко време.

 

Трябваше да реша дали искам одобрение от БНБ или просто да реагирам днес и да спра риска за публичните средства. Нещата , които ме притесниха не са само тези 8 компании, които са получили кредит.  Те може да са си добри, но някои от компаниите са притеснителни не само с размера на кредита, но и с част от тяхната история. Топ 20-те клиента на банката покриват 1 , 7 млрд на банката.  90 процента от парите за малки и средни предприятия са изразходвани за 20 клиента. Затова  не можех да поема риска още 100 милиона да бъдат дадени, докато изчакваме БНБ.

 

Имаме надзор, който не само се е подписвал за тези кредити. Чухме ,че Надзора и управлението не са си говорили. Не можех да повярвам, че моите средства и тези на хората са влизали като капитал в банката и в 20 фирми са отишли 1, 7 млрд лева.

 

Вчера ги извиках на среща членовете на Надзорния съвет, беше ми отказано. За мен не е важно да сменим хората, а да покажем нов метод как се прави това. Исках тези хора да си кажат гледната точка. Новите ми акционери са българските граждани. Когато получих три реда отказ, реших, че всеки ден е загуба за публичните средства. Внасям нов устав на ББР, да не може да дава повече от 5 млн. лв. Всички трябва да следим това. Нямам нищо против 100 млн. кредити, но те трябва да се дават от търговски банки.  

В момента имаме добре развит банков пазар. Не съм успял да видя никакви кредитни досиета. От вчера се прави одит на банката. Тази банка - нейното предназначение е да направи икономическа политика там, където ТБ не смеят да дадат пари. Глупост е да даваме публични средства на банка, която да се конкурира с ТБ. Едни хора с опит в АП трябва да решат дали е правилно да се даде на някой 100 млн. Лимитът от 5 млн. ще даде възможност да се намали апетита към големите кредити.

Тази банка трябва да спонсорира българския „Скайп“.

„Булгартабак“ в историята си е имал миноритарен дял Делян Пеевски. Той е бил по едно време съдружник. Техномаркет е била част от групата на „Булгартабак“.  Нямам достъп до кредитните досиета. От вчера има одитен комитет, който може да се запознае с тях. Другата фирма, самият човек каза пред камерите, че е адвокат на Румен Гайтански. Не искам да хвърлям документи ,писма Искам да се срещна с тези хора.

Искам да разбера защо има чадъров хординг-Държана консолидационна компания. Същите проверки се правят там като тези в ББР. За мен е важно и българската агения за застраховане. Дали има застраховки за малките предприятия, или сме давали нецелесъобразно. Имам 60 дни и благодаря на моите служители.  Държавните чиновници работят много. Просто трябва да им се дават правилните задачи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »