204922 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.67008| EUR 1.95583| GBP 2.28205|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Папа Франциск към Радев с притча от баба си: Дяволът влиза в човек през джоба

27 май 2021, четвъртък / 18:59; Коментари: 0
Send to Kindle
Папа Франциск към Радев с притча от баба си: Дяволът влиза в човек през джоба

Президентът Румен Радев подари на папа Франциск икона домашен триптих от Тревненската школа, а в отговор Светият отец е отправил послание до целия български народ за здраве, благополучие, просвета, съобщи БНТ. Той е споделил и желанието си нашите църкви да се сближават все повече.

Българска делегация, водена от държавния глава е на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура и на славянска книжовност.

Аудиенцията при негово светейшество папа Франциск премина при строги противоепидемични мерки.

Президентът Радев е подарил на папа Франциск икона домашен триптих от Тревненската школа, на която е изобразена Св. Богородица със светци, пазители на дома - Св. Параскева, Св. Георги, Св. Димитър и Св. Екатерина. В горната част са монтирани символи на хистиянско изкуство от седеф - Рождество Христово, Тайната вечеря и Св. Йосиф. Това са символи, използвани от католическата общност в България, с която от векове Православната църква съжителства в мир и разбирателство. Творбата е декорирана с оригинални кръстове от празнични одежди на свещеник от XIX век в България. 

Българският президент имаше среща с главата на Римо-католическата църква в папската библиотека на Апостолическия дворец.

Много топла визита, топъл и радушен прием. Това заяви след срещата си с папата президентът Румен Радев. Българска делегация, водена от държавния глава днес бе на аудиенция при главата на Римокатолическата църква.

"Това ни е третата визита, с папата продължихме да обменяме мисли в различни сфери - не само политика. Посланието на папата към българския народ е за здраве, благополучие, просвета. Папата има желание нашите църкви да се сближават все повече", каза още Радев.

Това, че всяка година на 24 май се приема българска делегация на най-високо ниво, е важен знак за признание за България - за ролята и мястото й в световното и културно пространство.

Папа Франциск е много навътре в съвременните процеси, той живее с тях и заема активно отношение към всички съвременни проблеми, каза Радев.

"Освен за съвременния бич в държавността - корупцията, която има и в църквата, той сподели какво е казала баба му. Знаете, че тя го е открила към българското кисело мляко. Баба му е казала - "дяволът влиза в човека през джоба", уточни Радев.

"Беше символ и това което подарих на папата - композиция, която е с много силен заряд на обединяваща символика", каза президентът. Президентът Радев е подарил на папа Франциск икона домашен триптих от Тревненската школа. На нея е изобразена Света Богородица със светци пазители на дома. Има символи на християнското изкуство, използвани от католическата общност у нас.

За разлика от предишния път, сега българската делегация е получила достъп до библиотеката на Ватикана. На президента е представен ръкописът на документа, в който се споменава за историята на Петър Богдан. "Това е събитие от огромно значение за България - за нейната история. Едно изключително силно послание за свобода, за чест, за осъзнаването на един народ", каза той.

Написаната на латински история от Петър Богдан се смята, че е създадена около 1667 - 1668 г. или около век преди История славянобългарска на Паисий Хилендарски.

Радев заяви, че папата е обещал своята подкрепа този труд да се върне в България.

Румен Радев разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата "Сан Клементе". Литургията ще бъде отслужена на централния олтар, както светите братя са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката. В базиликата се намира и гробът на Свети Кирил.

Следобед е предвидена изява и със Стево Пендаровски. Държавните глави на България и Северна Македония, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата "Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Графикът на Радев съдържа и културни мероприятия. Малко след пристигането си в Рим той поднесе венец на паметника на Петко войвода на хълма на гарибалдийците.

Папа Франциск и президентът Радев се срещат за четвърти път. Първата среща беше на 24 март 2017 г., когато Радев заедно с колегите си от ЕС беше приет на аудиенция, посветена на 60-та годишнина от подписването на Римските договори. На 26 май същата година Радев отиде на аудиенция при Светия отец с делегация послучай честванията на светите братя Кирил и Методий. През май 2019 г.папа Франциск отиде на посещение в България, където видя и държавния глава.

 

 

 
 
ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: