БЕХ е в дългова спирала, обяви служебният енериен министър

БЕХ е в дългова спирала, обяви служебният енериен министър
A A+ A++ A

Дружествата в сектор енергетика, обединени под шапката на Български енергиeн холдинг, имат дългове за 2.5 млрд. лв., каза днес на пресконференция служебният министър на енергетиката Андрей Живков, цитиран от "Сега". Той уточни, че само обслужването на тези задължения струва годишно на държавата 100 млн. евро.

Андрей Живков критикува стила на работа на БЕХ. "БЕХ има достъп до атрактивни финансирания, но вместо да инвестира в стратегически проекти и да стане регионален играч, ги използва за решаване на текущи проблеми. Казано по друг начин, с дългосрочни задължения БЕХ решава краткосрочни проблеми. Това е път към дългова спирала", посочи министърът.

За рефинансиране на задълженията си през юли БЕХ ще пусне облигационна емисия от 550 млн. евро, но за нея не е намерен базов инвеститор, който да даде имидж на компанията, уточни министър Живков. Неговият заместник Александър Николов допълни, че проблемът е, че БЕХ продължава да трупа дефицити.

Най-големите длъжници

От година на година нарастват и задълженията на "Булгартрансгаз", които вече са за 920 млн. лв., като основната причина е инвестицията от 2.6 млрд. лева в проекта за строежа на трасето на газопровода "Балкански поток".

Министърът изрази съмнения в рентабилността на проекта, но обеща да даде повече подробности, като се запознае подробно с финансовите разчети.

"Булгаргаз" също има ликвидни затруднения заради "Топлофикация-София", която не заплаща задълженията си, каза още министър Живков.
 
Като проблем министърът посочи и че БЕХ иззема извънредни дивиденти от печелившите дружества и така "проблемът се прехвърля от болната глава към здравата". Той посочи, че от АЕЦ през 2019 и 2020 г. така са взети допълнителни 200 млн. и 270 млн., а от Електроенергийния системен оператор два пъти по 50 млн. лв.
 
Приоритетите на служебния министър

Като приоритет на екипа си служебният министър посочи финансово стабилизиране на дружествата. "Ще искаме оздравяване на финансовата дисциплина, ще изискваме програми за оптимизации срещу рефинансиране на заеми", поясни той. Министърът обясни, че иска да види от ръководителите на енергийните дружества визия за по-оптимално управление.

Като друг приоритет Андрей Живков изтъкна и "отпушване на средствата, предлагани от ЕК". "Работим с вицепремиера по еврофондове за включване на нови енергийни проекти в европейския план за възстановяване и устойчивост, защото енергетиката не е добре представена в него и присъства само с 3 проекта", уточни той.

Служебният министър на енергетиката изрази и намерения да провери лично как върви строителството на новата газова връзка с Гърция. Първоначално тя трябваше да е готова през април, предишният премиер Бойко Борисов получи уверение, че газа по нея тръгва в края на годината, актуалният срок към момента е юли 2022 г.

Източник: Сега

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"