МОН публикува верните отговори от изпита за 4 клас

МОН публикува верните отговори от изпита за 4 клас
A A+ A++ A

57 389 ученици от 4 клас се явиха днес на национално външно оценяване по български език и литература. Това са 95% от всички четвъртокласници. Следобед от МОН публикуваха теста и верните отговори, които може да видите на следния линк - https://mon.bg/bg/1.

Изпитът се проведе в 1755 училища. Той започна в 10 часа и продължи 60 минути. Учениците със специални образователни потребности имаха 40 минути повече. Създадени бяха условия в него да се включат и 9 ученици под карантина.

В рамките на един астрономически час учениците трябваше да изпълнят задачи с различен характер - да запишат текст под диктовка, да покажат умения за четене на текст с разбиране, да отговорят на 13 въпроса с избираем отговор и на шест въпроса с кратък свободен отговор, в част от които да изразят собствено мнение и да го защитят. Последната задача изискваше съставяне на текст по серия от картинки. Възможният максимален брой точки от изпита е 50.

Утре, 28 май, е националното външно оценяване по математика. Резултатите ще са готови на 7 юни.

Какво представляват изпитите?

Изпитът по български език включва диктовка с 40 до 60 думи, която се пуска на аудиозапис. Прогнозното време за изпълнение е 10 минути, като чрез диктовката се проверяват умения за прилагане на изучени правописни, но не и пунктуационни правила. Към диктовката има езикови задачи - 6-10 броя - с избираем отговор, които са насочени към базови компетентности, свързани с приложния характер на езика (отново 10 мин.)

Втората част на теста, за която са предвидени около 25 минути, се състои от текст и задачи за четене с разбиране към него - 3 задачи с избираем отговор и 6 задачи със свободен отговор. Накрая четвъртокласниците трябва да изпълнят задача с творчески характер - създаване на кратък текст със свободен отговор на въпрос, редактиране на текст или създаване на кратък текст по картинка или словесна опора с обем от 3-5 изречения и с прогнозно време за изпълнение 15 минути.

Изпитът по математика включва 25 задачи, сред които такива с възможност за избор между три отговора, с кратък отговор и текстови задачи. 18 от задачите са с избираем отговор, 5 - с кратък свободен отговор (число), 1 задача - с разширен свободен отговор и 1 задача с 3 броя разширени свободни отговори. Времетраенето също е 60 минути, а за учениците със специални образователни потребности e до 40 минути над определеното време.

Примерни модели за НВО по български и математика за 4 клас може да видите тук.

 

ВАЖНО

Изключително важно е учениците да знаят, че както днес, така и утре на НВО-то по математика, трябва да пишат с черна химикалка върху отделна бланка, която след това ще се сканира и оценява електронно. За изпита по математика те могат да използват също молив, гума, линия, пергел и триъгълник.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?