В знак на протест: Производители унищожиха полета с маслодайна роза

В знак на протест: Производители унищожиха полета с маслодайна роза
A A+ A++ A

Един от символите на България - маслодайната роза "Дамасцена" е в опасност. Фермери започнаха да изкореняват насажденията в знак на протест срещу ниските изкупни цени на продукта. Розопроизводители в Казанлък унищожиха близо 100 декара от полетата. Унищожаването на полета с рози е най-тежката стъпка, която предприемат производители като Венелин

Розопроизводители коментираха, че цената, която тази година ще бъде дадена, е унищожителна, тъй като берачите ще получат по около лев. Затова те решиха да унищожат полетата с маслодайна роза.

„Причините за това са много, но ще изтъкна една – тази година бяхме оценени на 1,60 лв. Този продукт, нашето течно злато, беше оценен на 1,60 лв. През 2020 г. бяха набрани 13 500 000 кг розов цвят. По 1,60 лв. означава, че нашият символ струва 20 млн. лв. Това, което направихме – решихме тази година да не влизаме в казана”, обясни Венелин Величков, който подчерта, че производителите няма да излизат на протести, а ще изразят недоволството си по този начин.

Според хората от 4 години цената на маслодайната роза пада, а през тази година е достигнала „унищожителна”, според производителите, цена.

„От Института по етерично-маслени култури преди месец обявиха, че директните разходи за производството на килограм розов цвят е 2,04 лв. Сами може да направите сметката, че продажна цена от 1,60 лв. е на загуба. Не включвам непреките разходи и машините, част от които са закупени на кредити”, добави Величков.

Прибирането на реколтата води към фалити производителите. Лев на килограм розов цвят се плаща на розоберачите, които тази година няма да влязат в част от полетата в долината на розите.

Други розопроизводители, като Добрин, ще работят на загуба. Направил е своите полета с рози по европейска програма и е задължен да ги обработва.

"Естествено, че съм на загуба, не знам до кога, докато се изплатят кредитите. После вече не знам. Може би ще ги махна насажденията, но за сега трябва да стоят", обясни Добрин.

Предишното правителство обеща да субсидира розопроизводители и преработватели с 3 милиона лева. Подкрепата обаче, ще дойде късно и не гарантира оцеляване на производителите. От NOVA бе изпратено запитване до служебното правителство каква е тяхната стратегия по случая. Оттам отвърнаха, че твърде малкото време, с което разполагат, няма да даде нужната реакция, но са отворени за диалог. В идните дни те ще разговарят с розопроизводителите, за да бъде спасена кампанията за добиване на розов цвят.

 

 

#протест #роза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"