Мащабни проверки преди Деня на детето

Мащабни проверки преди Деня на детето
A A+ A++ A

За поредна година, инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще проведат кампания за проверки на стоки в търговската мрежа по случай предстоящия 1 юни - Ден на детето, съобщиха от Агенцията.

Проверките ще се извършват от служители на Главна дирекция "Надзор на пазара" при ДАМТН, в търговски обекти в цялата страна. Тази година в обхвата на кампанията е предвидено да се проверяват различни видове детски играчки.

Кампанията започва от 25 май и ще продължи до 1 юни. Нейната цел е да се извърши проверка за изпълнение изискванията на Закона за техническите изисквания към продуктите и Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на играчките. Инспекторите ще проверяват за наличие на СЕ маркировка за съответствие, наименование и адрес на производител и вносител, предупредителни текстове и/или инструкции за употреба и информация за безопасност на български език.

За установените по време на кампанията нарушения, инспекторите на ДАМТН ще предприемат законосъобразни действия.

По време на миналогодишната кампания за Деня на детето, са проверени общо 179 броя детски играчки - тротинетки и ролери. От тях 159 броя са били съответстващи, а при 20 броя са констатирани несъответствия. Без инструкция за употреба са били три играчки, една е била без маркировка за съответствие, 11 броя са били без предупредителен текст, три са били без наименование и адрес на отговорен икономически оператор.

#Деня на детето #проверки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »