Радев: Защо службите останаха слепи и глухи за шкафчетата, записите и 700 милиона за хазарта?

Радев: Защо службите останаха слепи и глухи за шкафчетата, записите и 700 милиона за хазарта?
A A+ A++ A

Защо не питате защо службите останаха слепи и глухи за записите, шкафчетата, за 700 млн. за хазарта. Към тези служби постъпва информация от банките, те го потвърдиха, за 60 млн. изтеглени от Васил Божков, които той твърди, че ги е дал на Борисов. Направете справка кои служби с какво участват!

Това заяви президентът Румен Радев пред зала „България“ за поредния Бръмбаргейт, гръмнал в страната в последните дни. 

Той остро нападна ГЕРБ и службите за подслушването, кюлчетата в чекмеджета, Турски поток и за парите, за които хазартният бос Васил Божков твърди, че е плащал на управляващите като такса спокойствие.  И се обоснова защо кадровите промени там са неизбежни.

„Въпросът тук е, че същите хора, които организират и провеждат подслушванията, сега трябва да проверяват сами себе си. Оттук е необходимостта от някои неизбежни кадрови промени“, коментира държавният глава пред журналисти разкритията, че са подслушвани политици от опозицията. 

Веднага след това Радев контраатакува ГЕРБ за обвиненията им, че скандалът с подслушването е удар по службите заради разбитата руска шпионска мрежа. „Къде бяха същите критици, когато тяхното правителство, което отговаряше за организацията и контрола на защита на класифицираната информация, допусна не един, а пет български офицери, на които те са издавали допуски за класифицирана информация, да бъдат пробити от чужди служби“, попита Радев. Президентът има предвид случая отпреди няколко седмици, когато бяха повдигнати обвиненията срещу 6 бивши и настоящи висши военни и чиновници, че са събирали и предавали натовска и българска класифицирана информация на Русия. Самите разследващи обясниха, че групата е действала поне месеци преди да бъде разкрита.

Президентът атакува службите и ГЕРБ, че през цялото време на управлението на Бойко Борисов са бездействали и мълчали. „Защо беше мълчанието им за 3 млрд. лева похарчени от нашите пари за „Турски поток”, които никога няма да си върнем. Къде бяха и защо мълчаха 10 години, в които премиерът Борисов забатачи безнадеждно интеркоректора с Гърция и сега нямаме реална диверсификация. Защо мълчаха, когато към тях постъпваше информация за 60 милиона, изтеглени кеш от Васил Божков“, попита още Румен Радев.

„Можем да говорим още 20 минути какво не направиха българските служби. Защо не питате защо те останаха слепи и глухи за записите, шкафчетата, за 700 млн. за хазарта. Към тези служби постъпва информация от банките, те го потвърдиха, за 60 млн. изтеглени от Васил Божков, които той твърди, че ги е дал на Борисов. Направете справка кои служби с какво участват“, натърти още веднъж президентът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници