Ген. Атанасов: В МВР трябва да бъдат извършени радикални кадрови промени

Ген. Атанасов: В МВР трябва да бъдат извършени радикални кадрови промени
A A+ A++ A

"По принцип в МВР трябва да бъдат извършени радикални кадрови промени, тъй като основната задача на служебния кабинет е да осигури честни и прозрачни избори. Но има информация, че много полицейски началници на последните избори действаха не като полицаи, а като партийни секретари на ГЕРБ и осигуряваха чадър над купувачите на гласове за бившите управляващи". Поредната бомба за случващото се в силовото министерство, подхванато ударно от служебния ресорен министър Бойко Рашков, пусна лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов, този път в интервю за сайта "Тоест".

И разкри конкретните 3 структури, осъществявали подслушването на 32-а политици от досегашната опозиция - Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, антитерористичното звено в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Дирекцията за борба с тероризма в ДАНС. А ДБ имали обилна информация и за трите.

Атанасов определи като глупава постъпка решението на шефовете на секретните служби да си пуснат отпуски заради страх, че служебното правителство ще ги смени. "Ако иска да прави кадрови промени в сектор "сигурност", ще ги направи, независимо кой в какви отпуски е", напомни той. 

По отношение на акцията в Трето РПУ в Пловдив генералът бил сигурен, че става въпрос за добре замислено, но лошо организирано съвместно мероприятие на прокуратурата и на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР.

"С нея се прави опит да се предотврати уволнението на Стефан Банков – шеф на дирекцията и един от най-приближените от системата на МВР до прокуратурата и лично до Иван Гешев. И второ, в тази структура са вършени абсолютни безобразия, които сега се опитват да прикрият. Става дума за това, че в периода преди 4 април, когато бяха последните парламентарни избори, от „Вътрешна сигурност“ са използвали СРС спрямо политически лидери от опозицията на Борисов и на ГЕРБ и спрямо водачите на листи на различни партии", заяви той. 

По думите му, там са били унощожени тонове хартия от прилагани "бръмбари". И настоя за подробна проверка на "Вътрешна сигурност" в МВР, от която Рашков вече открито сне доверие.

"Защото, пак казвам, тази дирекция е създадена да се бори с корупцията вътре в системата, а не да прилага разузнавателни средства спрямо цивилни лица. Проверката трябва да установи и на какво законно основание са унищожени материалите на хартия от използването на тези средства", каза лидерът на тъмносините.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"