Пеканов: В Плана за възстановяване липсва макромислене

Пеканов: В Плана за възстановяване липсва макромислене
A A+ A++ A
Притеснително е това, което се случва с подслушванията. Не съм чувал толкова страшни неща на Запад. Проверки трябва да има. В днешно време такива властови подходи са доста неприемливи.
 
Това заяви пред Нова телевизия служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. 

Коментарът му идва на фона на горящия в последните дни скандал с подслушванията на политици от няколко служби. Новината съобщи ген. Атанас Атанасов, по-късно бе потвърдена от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Започнаха проверки, а вчера бе уволнен и един от най-доверените хора на Пеевски в МВР - директорът на “Вътрешна сигурност” в министерството. 

Слушани са партийни дейци, опозиционери на ГЕРБ и предишното управление. Сред тях е и служебният премиер Стефан Янев, посочи Бойко Рашков. Лица от ГЕРБ не са били подслушвани, което даде повод за твърдения, че става дума за политически натиск върху службите. От ГЕРБ обаче отрекоха, а тази сутрин в напоителна пресконференция в партийната централа заявиха, че това е активно мероприятие заради работата на службите по разбиването на руската шпионска мрежа у нас. 

Планът за възстановяване в началото не е създаден оптимално. Липсва макромислене, посочи още Пеканов. По думите му проблемът е, че не може да се започне отначало. Търси се баланс между спасяването на плана и изчерпване на максималния му потенциал. 

“Не просто да се усвоят средства и никой да не знае точно за какво. От Европейската комисия още има критики. Получих папка с домашно, което трябва да свършим. Проблемът е липсата на амбиция, казано е в прав текст”, обясни още вицепремиерът. 

От ЕК са посочили, че енергетиката и социалната сфера не са били добре включени и в момента експертите работят в тази посока. Желанието на служебния кабинет е да успеят да предадат Плана навреме. 

"Вървят много дискусии. Има и техническа част по тях. Ние наследихме едно домашно, което трябва да бъде довършено, и в същото време успоредно да направим някакво подобрение в кратките срокове, които има служебният кабинет", добави вицепремиерът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"