Ти да видиш! Кметицата на Чикаго не иска повече да дава интервюта на бели журналисти

Ти да видиш! Кметицата на Чикаго не иска повече да дава интервюта на бели журналисти
A A+ A++ A

Кметът на Чикаго Лори Лайтфут не иска да дава повече интервюта на бели журналисти. Сега е началото на втората половина от управлението на Лайтфут, която е цветнокожата и гей.

Със статуса си в Twitter Лайтфут е на път да направи сериозен расистки скандал.

„Започвам да разбивам статуквото, което се провали толкова много. Това не е само в кметството. Срамно е, че през 2021 г. пресслужбата на кметството е преобладаващо бяла в град, където повече от половината жители се идентифицират като чернокожи, латиноамериканци или индианци“, написа Лайтфут.

„Разнообразието и приобщаването са наложителни във всички институции, включително в медиите. За да напреднем, трябва да се променим. Точно поради тази причина аз умишлено приоритизирам заявките за медии от репортерите по случай двегодишнината от встъпването ми в длъжност като кмет на този велик град“, добави кметът на Чикаго.

Лайтфут нарича расовия състав на пресцентъра на кметството „дисбаланс, който трябва да се промени“, а за местните медии в Чикаго отбелязва, че „трябва да отразяват множеството култури, които го съставят“.

Редица американски медии реагираха на публикацията.

Репортер на Chicago Tribune Грегъри Прат е сред несъгласните с действията на Лайтфут. „Аз съм латино репортер и моето запитване за интервю беше удовлетворено. Помолих в кметството да се отмени забраната за бели журналисти и когато оттам отказаха, аз с уважение отмених моето интервю. Политиците не могат да избират кой да ги отразява“, пише Прат в Twitter.

След като коментарите започват да валят в социалната мрежа, кметът на Чикаго отговори и защити своето противоречиво съобщение, като каза, че ще дава само индивидуални интервюта на цветни журналисти.

Лайтфут пише в имейл до медиите, в който посочва, че откакто е започнала кампанията си за кмет, тя е „поразена“ от „непреодолимата белота и мъжественост на медиите в Чикаго, редакционните съвети, политическата преса и конкретно пресата на кметството“.

„Ето ви и предизвикателство – наемете цветнокожи репортери, по-скоро цветнокожи жени – за отразяване на политиката в Чикаго и в частност на кметството“, казва Лайтфут в писмото си.

Тя попита още – дали в търговските обекти имат цветнокожи хора в ръководните екипи или в редакционните съвети, дали има квалифицирани цветнокожи репортери, които биха могли да отразят кметството, но не им е даден шанс.

„Ако отговорът на тези въпроси е отрицателен, уведомете ме, за да продължа да настоявам за промяна“, пише още кметицата.

„В писмо от две страници до медиите първата чернокожа и първата открита гей-кметица в историята на Чикаго похвали собствените си избори през 2019 г. за „счупването на бариери“ и „стреля“ срещу медийните организации в града, заради „неадекватното справяне с „институционализирания расизъм“ в техните редици“, пише Fox News.

Журналистът на Fox News Тъкър Карлсън посочи: „Лайтфут си направи усилия, за да обясни, че няма предвид нищо от това лично. Всъщност тя призна, че някои от белите репортери, които отразяват кметството в Чикаго, са талантливи и трудолюбиви“.

„Отново, за да повторя очевидното, това е расизмът. Това е неморално. Също така е незаконно съгласно безброй държавни и федерални закони. Не бива да допускаме подобно поведение от правителството. Всички сме равни в очите на закона. Ние всички сме граждани. Имаме цял гранитен паметник във Вашингтон, обещаващ, че никога повече няма да се държим така, никога няма да го позволим. Но тъй като сме приели собствения капитал, ние не просто го позволяваме, а го насърчаваме“, заявява Кларксън.

#Чикаго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »