Отново за Стратегията за българите в чужбина: частното и общото

Отново за Стратегията за българите в чужбина: частното и общото
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.


Коментарът, посветен на предстоящата среща в Брюксел „Политики за българите в чужбина", имаше широк отзвук.

Реагираха много сънародници, живеещи временно или постоянно извън България: писатели, журналисти, други специалисти, млади и по-възрастни. Струва ми се, че повечето от тях са представители на многобройния български интелектуален елит зад граница - с остър език, творчески нюх, но най-вече с оправдано от делата им самочувствие.

Словата на тези хора и прочетената кореспонденция между организаторите и опонентите на конференцията ме карат да мисля, че темата „Държавна стратегия за българите в чужбина" е актуална.

Ясно е, че не може да се иска от една стратегия – политическа, икономическа, културна, военна и т.н. – да слезе на нивото на частните случаи. Но тя би останала къс ненужна хартия, ако не се основава на обобщените анализите на стотиците хиляди индивидуални съдби на българските емигранти.

...Вчера разговарях с Мария Илиева (Муцуна) от Чикаго, която от няколко години е настроила камерата си (Mutzuna Home Video) само на българска вълна. Посещението й в Европа, конкретно в Испания, има за цел да покаже лика на обикновените емигранти, та евентуално техните мисли и идеи да бъдат зачетени както от вицепрезидента Маргарита Попова, така и от записалите се за участие в срещата на 7 и 8 ноември 150 души.

Намерението на Илиева е благородно. То съвпада и с дейността на част от българските медии зад граница. Друг е въпросът дали ще има ефект в София.

...Станимир Колев е в Испания от 12 години. Бил е шофьор на товарен камион. Секторът е в криза и той остава без работа. Знае, че тук има право да вземе наведнъж цялото обезщетение за безработица, ако представи проект за собствен бизнес. Решава да рискува и да осъществи мечтата си: отваря първия в Торехон де Ардос (град на 20 км от Мадрид, 123 000 жители) бар - билярд клуб с три билярдни маси. Работи сам по 10-12 часа. Понякога му помага съпругата - когато е свободна от ресторанта, където е сервитьорка. Станимир установява връзка с Испанската федерация по билярд, клубът му изпраща състезатели на турнири. Поуката: запознат с някои от предимствата на социалната държава, която стимулира предприемчивостта, този българин успява да намери изход от кризата.

...Надя живее в израелския град Холон (185 000 жители, залепен до Тел Авив-Яфо, втората най-индустриализирана зона на страната след тази в Хайфа). Става всяка сутрин в 4 часа, за да отиде в сладкарницата, в която работи, и да поднася на клиентите топли печени закуски, включително и бюреците с всякакъв пълнеж, които там наричат „бурекас булгарас". Съпругът й Митко, води дъщеря им на предучилищната паралелка и след това използва златните си ръце в малка строително-ремонтна компания, чийто собственик му е поверил всичко – от ключовете на склада, до сключването на сделките. У тях се гледа и българска телевизия; всяко лято си ходят в България. Въпреки оскъдното свободно време на родителите, малката разбира български. Но е от потенциално загубеното за българската кауза второ поколение – нужен е някакъв подтик.

...Ралица Ангелова е със семейството си в Мадрид от 10 години. Висшистката има домашна работилница „TartaTina", в която – след пълния работен ден в предприятие за почистване на входове и грижата за малката Цветина – изпълнява поръчки за индивидуализирани торти: на малчуган – с топка и емблемата на „Реал Мадрид", на друг – с умалено копие на семейния автомобил; на малката Карлота, която никога не е вкусвала торта, защото е алергична към млякото, чиято майка благодари просълзена на българката, която успява да зарадва дъщеря й със сладкиша за рождения й ден - без да използва шоколад, сметана, масло и мляко, прилагайки своята „сладка" фантазия и желанието да предизвика усмивка. Ралица вече има свой блог и сериозно мисли да развие още повече „TartaTina". Съпругът е с нея. Упорита и изобретателна българка.

Станимир, Надя, Ралица са „типични образи" на нашите сънародници в чужбина. Могат ли да намерят място в „Стратегията"? Би следвало отговорът да дойде от специалистите – социолози, икономисти, философи, писатели, журналисти. Убеден съм обаче, че от частното се стига до общото. Ако има желание да се извърви този път, а не само да се трупат точки.

...Отдавна ми иска да попитам български държавник: защо при разработването на такъв важен проблем не се привличат българи от ранга на Юлия Кръстева и Цветан Тодоров? Споменавам сам тези две световно известни имена, а има още стотици. Някой досети ли се да ги покани в Брюксел? Вероятно би имало какво да кажат...

#българи в чужбина #Брюксел #Испания #Чикаго #Мария Илиева #Израел #Мадрид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »