До събота трябва да са ясни председателите на РИК

До събота трябва да са ясни председателите на РИК
A A+ A++ A
До 21 май (събота) трябва да бъдат назначени председатели на Районните избирателни комисии. Политическите сили са постигнали съгласие само за 6 от 31 районни комисии. Предстои да бъде взето и решение по въпроса с машинното гласуване и кога ще се използва хартиената бюлетина. Рано е обаче хипотезите да бъдат описани.
 

Това заяви зам.-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева пред БНР.

 

Важни въпроси трябва да бъдат взети относно предстоящите извънредни избори на 11 юли. Те ще се проведат съгласно ново изборно законодателство, което предизвика остри спорове между депутатите в 45-тото Народно събрание. Едно от тях е изцяло машинното гласуване в секциите с над 300 избиратели. Хартиена бюлетина ще има, но тя ще се използва при извънредни ситуации, които все още не са определени от ЦИК. С машини ще се гласува и в чужбина, но предстои да стане ясно как ще бъдат транспортирани, а и сертифицирани машините там. 

 

Матева съобщи, че ЦИК ще направи експеримент за времетраенето на машинния вот, за да преценят дали в някои секции няма да е необходимо да се поставят по две машини.

Според нея изборите с машини ще бъдат не само по-честни и по-прозрачни, но няма да има недействителни гласове.

 

"В момента предстои назначаването на председателите на районните избирателни комисии (РИК). Имаме постигнато съгласие от политическите сили само за 6 от 31 комисии. Срокът е до петък (21 май) да ги назначим и имаме намерение най-късно от утре да започнем да ги назначаваме", обяви заместник-председателката на ЦИК пред Българското национално радио.

 

ЦИК предвижда да проведе присъствено обучение на членовете на секционните избирателни комисии (СИК), което да е задължително с машините за гласуване.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"