Пандемията в развитие: Без окончателно споразумение за здравния сертификат

Пандемията в развитие: Без окончателно споразумение за здравния сертификат
A A+ A++ A

Лидерите на ЕС не успяха снощи да постигнат окончателно споразумение по схемата за европейския здравен сертификат, предаде ДПА.  Според страните, които са ключови туристически дестинации в ЕС, сертификатът е жизненоважен за предстоящия летен туристически сезон.

Преговарящите от Европарламента, Еврокомисията и правителствата на страните членки ще подновят преговорите утре, съобщиха от португалското председателство.

Очаква се европейският здравен сертификат да облекчи пътуването в рамките на блока до края на юни, въпреки че пандемията продължава, а притесненията от вируса остават сериозни, отбелязва ДПА.

Документът трябва да доказва, че човек е с негативен тест, наскоро е прекарал вируса или е ваксиниран. Това би трябвало и да е основата за премахването на изискванията за карантина, които в момента важат за повечето пътувания в ЕС. Все пак, остава на решението на всяка една от 27-те страни членки да реши какви предимства ще носи сертификатът в рамките на границите й.

България остава "забранена" за британците

Британският премиер Борис Джонсън предупреди хората да не пътуват на почивка в страни от т. нар. „жълт списък“, в който попада и България, защото остава в сила правилото за основателна причина. Това внесе голямо объркване сред британците. Преди това министри заявиха, че от 17 май хората могат да посетят приятели в тези държави.

Борис Джонсън посочи, че е много важно хората да разберат какво означава държава от „жълтия списък“. Хората трябва да имат неотложна семейна или бизнес причина за пътуване. При прибирането си те трябва да се самоизолират, да правят тестове, да попълват необходимия формуляр за престой и всичко останало, което се изисква, допълни премиерът.

Предупреждението идва след като хиляди британци се запътиха към дестинации като Франция, Гърция, Испания и Съединените щати с повече от 150 полета още в понеделник – първия ден от третата фаза на облекчаване на локдауна.

Схемата за пътуванията на правителството на принципа на светофара е по-скоро наръчник, отколкото законово изискване и някои туристически компании решиха да предлагат почивки в страни от „жълтия списък“, освен ако от Министерството на външните работи изрично не поискат хората да имат само основателни причини за пътуване. Някои туристически компании обаче отказват да  поемат ангажимент за връщане на депозити или плащания. 

Опитвайки се да внесе яснота в настъпилото голямо объркване, особено след като по-рано министри увериха, че може да се пътува в страни от „жълтия списък“ без основателна причина, бизнес кореспондентът на Би Би Си Тио Легет обясни, че макар и от понеделник пътуването до страна от този списък да не е незаконно, то продължава да не е препоръчително. С други думи, технически пътуването е позволено, но правителството не го одобрява.

Третата КОВИД вълна отстъпва 

Германия успя да пречупи третата вълна на пандемията и за първи път днес отбеляза рекорден спад на новозаразените. Толкова нисък техният брой не е бил от 2 март насам.

4209 души са се заразили с Covid-19 през последното денонощие, а броят на заразените в рамките на седем дни на 100 000 души население падна трайно под 100 и е 79,5.

Това съобщи днес институтът „Роберт Кох“. Заради намаляването на заразените повечето провинции обещават от утре постепенно смекчаване на мерките срещу пандемията.

Заведенията имат право да отворят външните си градини, а посетителите задължително трябва да показват негативен тест.

Същото е условието и за посещение на музеи, което също се разрешава от утре. Въпреки студената пролет и лошото време от утре право да отворят имат и градските външни басейни.

Условието за посещение и това лято ще е да се резервират два до три часа престой предварително.

След 7 юни отпада и приоритизирането при ваксинациите и вече всеки, който има желание, ще има право да се ваксинира.

Германия навакса темпото на ваксинации през последните седмици, като с помощта на домашните лекари успя да започне да ваксинира по около 1 милион души дневно.

Въпреки отпадането на приоритизирането ваксинирането на всички желаещи ще отнеме време, но до август всеки трябва да е получил поне една доза ваксина. За това ще помогнат и доставките на ваксината на "Янсен", от която е нужна само една доза за пълна ваксинация.

В Италия правителството на Марио Драги прие нови облекчения на мерките заради пандемията.

Програмата е съобразена с научни доказателства за поетапно възобновяване на различните дейности. Само от опозиционната партия „Братя на Италия” изразиха недоволство с аргумента, че е можело да се направи много повече.

Съкращава се вечерния час от 23 ч. до 5 ч. сутринта и ще бъде постепенно отменен до 21 юни.

От събота ще бъдат отворени вече търговските центрове в предпразничните и празнични дни.

От 1 юни заведенията за хранене ще приемат посетители на закрито.

От същата дата в бял цвят ще бъдат областите Фриули - Венеция Джулия, Молизе и Сардиния, а седмица след това към тях ще се присъединят Абруцо, Венето и Лигурия.

В т.нар. бели региони няма да има вечерен час, ще важат само изискванията за носене на маска и спазване на дистанция. 

От 1 юни публика ще има на спортните състезания на открито, а от 1 юли и на закрито при. 25% зрители от капацитета на съоръженията. Фитнес зали, културни центрове, казина, бинго зали, увеселителни паркове също ще работят. 

Остават затворени само дискотеките и залите за танци. Лидерът на демократическата партия Енрико Лета каза, че правителството на Драги е избрало правилно, необратимо, постепенно възстановяване на дейностите, избягва се затварянето и ще бъдат рестартирани икономиката и туризма.

От полунощ Австрия премахна карантината за пристигащите от България, които представят документ за ваксинация, отрицателен тест или сертификат за преболедуване на Covid-19.

В случай че влизащите в Австрия не разполагат с един от трите документа, трябва в рамките на 24 часа да си направят PCR тест на място за собствена сметка.

Деца до 10 г. няма да бъдат тествани.

Кипър успешно завърши първия етап от ваксинационната си програма срещу коронавируса. Страната е сред водещите в ЕС по брой ваксинирани и по обхват с имунизации на възрастните хора, както и предпоследна по смъртност от Covid-19.

Първият кръг на ваксинационната програма в Кипър приключи с обхващането на всички възрастови групи – последователно от най-възрастните до 18-годишните, обяви днес здравният министър Константинос Йоану.

От самото начало приоритетна група за ваксинация бяха възрастните хора, прикованите на легло, уязвимите групи, което доведе до рязко намаляване на заразените, хоспитализираните и смъртните случаи сред тях, посочи министър Йоану. Това се вижда специално при хората над 70 години, 85% от които са ваксинирани.

Най-младите – 18-21-годишните, бяха последната група, които подаваха своите заявки в специализирания портал вчера.

В започващия втори етап на програмата електронният портал за ваксинации ще бъде отворен отново за всички възрасти, давайки нова възможност на тези, които по различни причини не са успели да се ваксинират.

Целта на правителството до края на юни 65% от населението да се ваксинира с поне първата доза е постижима, заяви здравният министър. До вчера 45,2% от населението в страната е получило първата доза, а 15,5% са напълно ваксинирани.

„Стената на имунитета се изгражда с бързи темпове, така че възможно най-скоро да защитим здравето си и да се върнем към функционално ежедневие“, добави той.

Министър Йоану подчерта и правилността на избраната стратегия за извършване на масови тестове, незабавно проследяване на контактите на положителните случаи и засилен контрол, което спомогна за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Кипър има втората най-ниска смъртност от Covid-19 сред страните от ЕС, отчете още здравният министър като успех в битката с пандемията.

#коронавирус #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »