Прокурорите единодушни със съдиите и следователите за проблемите на системата

Прокурорите единодушни със съдиите и следователите за проблемите на системата
Прокурорите избират своите 4-ма представители от професионалната квота в новия Висш съдебен съвет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Натовареността, независимостта и атестирането на магистратите бяха основни теми и в концепциите за развитието на съдебната система на 13-мата кандидати за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите.

На събранието на делегатите в петък всеки кандидат имаше по 20 минути да представи концепция и да отговори на въпросите, които му се задаваха, предаде БГНЕС.

Някои от прокурорите обаче не успяха да запълнят времето си и изслушванията им протекоха вяло, макар главният прокурор да призова за повече въпроси, които да разкрият кандидатите.

Даниела Ангелова, окръжен прокурор на прокуратурата в Смолян, посочи, че в концепцията си разделя натовареността на индивидуална и на съдебен район.

Според нея приоритет в работата на следващия ВСС трябва да бъде изработването на Стратегия и норма за натовареност, която да се определи с участието на всички магистрати.

Натовареността, според Елка Атанасова от Окръжната прокуратура в Благоевград, генерира и всички останали проблеми.

„Крайно време е ВСС да започне да поощрява магистратите, които работят добре и то не при пенсиониране или навършване на определена възраст," заяви обвинителката.

Според нея членовете на ВСС са загубили връзката с магистратите и смята, че те трябва да имат периодични срещи.

Окръжният прокурор от Кюстендил Камен Пешев оцени като бягство от отговорност, ако даден член на ВСС гласува въздържал се.

„Не може целта да е хем сития - сит, хем бедният – беден. Всеки член на ВСС трябва да изрази своето мнение и становище. Не може да има сиво," каза той.

Прокурор Людмил Петков, завеждащ отдел при Върховната касационна прокуратура, заяви, че не се поддава на давление и посочи основните неща за себе си.

„Първото е работата с кадрите – голям подбор и внимание на новите колеги, които постъпват в прокуратурата. Това, което най-много ни тревожи – за независимостта на съдебната власт – нещата пак са свързани с това какви хора влизат вътре. Ако не искаме да допускаме някакво вмешателство в нашата работа – това трябва да бъде задължение на всички ни," подчерта Людмил Петков.

Той припомни, че имало „уникални назначения" и в съда, и в прокуратурата.

За единство във всички органи на съдебната власт се обяви Михаил Кожарев, заместник на главния прокурор при Върховната административна прокуратура.

„Ние трябва да бъдем единни, защото това е една от основите за запазване на независимостта на съдебната власт," посочи той.

Административният ръководител на Окръжната прокуратура в Габрово – прокурор Милчо Генжов, смята, че и неравномерната натовареност, и атестирането, и кариерното развитие, и независимостта на съдебната власт са проблеми, които не са му чужди.

„Аз имам вярата, че този нов състав ще положи повече усилия и ще има повече справедливост при решаването на тези проблеми," каза обвинителят.

Окръженият прокурор на Русе Огнян Басарболиев смята, че мерило за постъпките на прокурорите е тяхната собствена съвест.

Като част от съдебната реформа, той смята, че трябва да се направи анализ за броя на съдилищата.

„Основното райониране е от 1934 г., когато критерий е бил възможността с кон да се отиде до съответния съд за един ден," посочи той и допълни, че и в други държави от ЕС са изправени пред подобни проблеми.

Затова според него степента на натовареност трябва да бъде отчетена за по-продължителен период от време – 5 или 10 години.

Прокурор Румен Боев от Административната прокуратура в Пловдив вижда независимостта първо в това магистратът да изпълнява задълженията си по закон и ако има атаки, да бъде защитен от ВСС.

Той посочи, че ако трябва да се защитят и от медийни публикации ще намерят начин да се защитят дори ако трябва и с платени рубрики. Той смята също, че на следователите трябва да им се даде възможност да изпълняват и чисто прокурорски функции.

Заместник градският прокурор на Софийска градска прокуратура Сергей Стойчев заяви, че е необходимо хората в системата да имат усещане, че са забелязани и оценени.

Той постави и идеята за жилищен фонд, който да бъде използван от командированите магистрати.

Сергей Стойчев призова да се търсят медиите като съюзник. Той не даде еднозначен отговор на общия за всички въпрос с необходимостта от ново райониране. Посочи, че за него трябва анализ и дългосрочна стратегия.

Административният ръководител на Районната прокуратура във Варна Цветанка Гетова увери, че усилията й ще бъдат насочени към елиминиране на всякакъв опит за външна намеса.

„Личният пример на всеки един от членовете на съвета трябва да бъде своеобразна гаранция за независимостта на съдебната власт," каза прокурор Цветанка Гетова.

Тя смята, че гаранция за независимостта е и кадровата политика на съвета. Необходимо е разработване на много ясни критерии и методика за планиране и наблюдение на натовареността, смята обвинителката.

Според нея трябва да се прецизира и командироването на магистратите.

Прокурор Явор Бояджиев, завеждащ отдел при ВКП, изтъкна още в началото, че притежава силно чувство за справедливост и рефлекс към истината.

„Запазих достойнството си през всичките години," подчерта тий и допълни, че централен принцип в правото е справедливостта.

От всички 13 кандидати прокурорите трябва да изберат четирима свои представители в новия Висш съдебен съвет.

Така те ще попълнат професионалната квота в Съвета след шестимата съдии - Камен Иванов, Юлия Ковачева, Милка Итова, Даниела Костова, Галя Георгиева, Калин Калпакчиев, и следователя Румен Георгиев.

11-мата членове на ВСС от парламентарната квота ще бъдат избрани от депутатите на 26 септември.

#ВСС #Висш съдебен съвет #професионална квота #парламентарна квота #съдии #следователи #прокурори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"