МФ първо потвърди, после отрече да готви 10% данък върху лихвите по депозитите

МФ първо потвърди, после отрече да готви 10% данък върху лихвите по депозитите
Министерството на финансите кризисно опроверга твърденията за идеята за въвеждане на нов плосък данък върху лихвите по депозитите на физическите лица. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Министерството на финансите кризисно опроверга твърденията за идеята за въвеждане на нов плосък данък върху лихвите по депозитите на физическите лица.

Ръководителят на пресцентъра на ведомството на Симеон Дянков – Бетина Жотева, потвърди около обяд в петък информацията на bTV, че се обсъжда облагане с 10% на лихвите по спестяванията от Нова година.

Сметките показвали, че по този начин хазната ще прибере около 170 млн. лв., предаде bTV.

По-малко от два часа след потвърждението за готвения нов налог и масовото разпространяване на новината, лично Бетина Жотева се самоопроверга и обяви, че подобна идея е дискутирана на експертно ниво, но в момента няма политическа воля за изпълнението й.

Според последните данни на БНБ депозитите на гражданите надхвърлят 34 млрд. лв. Върху тези пари трезорите на година начисляват лихви за около 1,8 - 2 млрд. лв.

В момента банките плащат по депозитите годишна лихва между 3% и 7% според срочността.

Идеята на управляващите за нов вид данък съвпадна с обещанието на ГЕРБ за увеличение на минималната работна заплата, на пенсиите и на възнагражденията на учителите.

#плосък данък #лихви #депозити #Бетина Жотева #Министър на финансите #Симеон Дянков #МФ #Министерство на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »