Пандемията в развитие: Европа поема глътка въздух, САЩ изнася милиони дози ваксини

Пандемията в развитие: Европа поема глътка въздух, САЩ изнася милиони дози ваксини
A A+ A++ A

САЩ за пръв път ще изнесат милиони дози от ваксина, която използват. Президентът на САЩ Джо Байдън ще сподели още около 20 млн. ваксинационни дози срещу COVID-19 с останалите страни по света, обяви днес Белият дом, предадоха световните агенции. Допълнителните дози ще бъдат изпратени към трети страни до края на юни, каза лично Байдън, цитиран от БТВ.

Няколко часа преди изявлението снощи за него съобщи "Блумбърг". Според агенцията (чиято информация се потвърди) решението е поврат в американската борба с пандемията. То означава, че Съединените щати насочват вниманието си към пандемията в останалата част на света в момент, когато "ваксинната дипломация" на Русия и Китай привлича вниманието с милиони изнесени или дарени дози по света. Досега при двама президенти САЩ се въздържаха от износ на почти всичките няколкостотин милиона произведени дози.

Дозите ще дойдат от запаси от ваксините на "Пфайзер", "Модерна" и "Джонсън енд Джонсън", поясни говорителят на Белия дом Джен Саки. Повече подробности ще бъдат съобщени в идните дни. "Днес обявявам, че ще споделим дози от "Модерна", "Пфайзер" и "Джонсън енд Джонсън" с останалата част от света", заяви самият Байдън

Така администрацията на Байдън де факто обещава общо 80 млн. дози ваксини на други страни. Преди това тя обеща да сподели около 60 млн. дози от ваксината на "Астра Зенека", която все още не е разрешена в страната. Засега администрацията не е казала как ще бъдат разпределени тези дози или кои страни ще ги получат. Байдън каза, че общо тези дози ще са повече от онова, което Китай и Русия са осигурили. Същевременно той увери, че САЩ не се стремят да използват тези доставки на ваксини, за да получат нещо от страните рецепиенти.

До този момент САЩ споделиха около 4.5 милиона дози от ваксината на "Астра Зенека" с Канада и Мексико.

Властите на щата Ню Йорк няма вече да задължават онези, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19, да носят маски на обществени места, предаде Ройтерс.

Неваксинираните хора обаче ще трябва да продължават да носят маски, заяви губернаторът на щата Андрю Куомо.

Маските ще продължат да се изискват в обществения транспорт, в училищата и на някои други общински места, дори и за напълно ваксинирани хора.

Куомо заяви освен това, че частни компании могат да налагат свои собствени правила за носене на маски на клиентите си и на други посетители.

Маски, дистанция и вечерен час до 1 юни в Турция

В 5 ч. сутринта (и българско време) се прекратява локдаунът, който бе в сила в Турция от 29 април до днес. Започва етапът на нормализация, който се предвижда да продължи до 1 юни.

Турското министерство на вътрешните работи публикува наредба за правилата, които ще бъдат валидни по време на етапа на нормализирането. Те няма да са много по-различни от досегашните.

Задължително остава носенето на маска от гражданите от всички възрасти, а също - и спазването на физическа дистанция. Ще продължи и вечерният час, с тази разлика, че вместо в 19 ч. както досега, ще започва в 21 ч.

Остава забраната за излизане на гражданите от вкъщи през уикендите, с изключение на тези, които имат специално разрешение.

Учебните заведения остават затворени, като учениците от всички класове ще учат онлайн до края на настоящата учебна година (2 юли). Редовни занятия се предвижда да започнат чак през септември/октомври.

Новост е премахването на досегашните ограничителни мерки за гражданите над 65 години. Ваксинираните с две дози ще имат право да се движат свободно, но неваксинираните ще могат да излизат само между 10 и 14 ч. Подрастващите до 18 години ще се радват на свободно придвижване.

Възстановяват се междуградските пътувания със самолет, влак и автобус, без да се изисква специално разрешение и спазване на вечерния час, с изключение на дните, в които ще се прилага забраната за излизане от вкъщи.

Моловете отварят с работно време 10-20 ч. Те обаче няма да работят през уикендите. Отварят се фризьорските салони, магазините, офисите, работилниците, ателиетата за конфекция и други, с работно време 7-20 ч.

Магазините за хранителни стоки ще бъдат отворени през седмицата, но ще остават затворени в неделя. Ресторантите и кафетериите ще продължат да предлагат кетъринг.

Остават затворени спортните обекти, спа центровете, салоните за масажи, басейните и други.

Наредбата на вътрешното министерство за процеса на нормализация в Турция предизвика недоволство в средите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Депутатът и член на Централното изпълнително бюро на ПСР Метин Кюлюнк разкритикува наредбата, която по думите му не отговаря на очакванията и не предлага по-различни мерки от тези при локдауна.

"След като изминаха 17 дни на пълно затваряне, гражданите очакваха, че ще се премине към "период на нормализиране". Че ресторантите и кафетериите ще бъдат отворени, както и че ще бъдат осигурени редица свободи, които бяха забранени по една странна логика. Наредбата обаче не предлага "Календар за нормализиране" и "запазва сегашното положение до второ нареждане". С други думи тази "нормализация" не е по-различна от локдауна, въведен преди 17 дни", написа турският депутат в личния си акаунт в Туитър.

Междувременно днес ще се проведе заседание на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса. Очаква се президентът Реджеп Тайип Ердоган да обяви решенията от срещата.

Европа поема глътка въздух и разхлабва КОВИД мерките

В Европа се появиха признаци, че континентът е започнал да излиза от пандемията от Covid-19, пише Le Figaro. А икономическият растеж в еврозоната, както очакват експертите, тази година ще бъде 4,2%. Дори Алексис де Токвил обаче каза, че най-големите политически сътресения се случват не в момента на силна криза, а на излизане от нея. Предстоят избори в двете най-големи държави от Европейския съюз: Франция и Германия - и политическите рискове, които сякаш бяха потънали в забвение, се върнаха.

В Германия ситуацията се характеризира с несигурност. Никой не знае кой ще замени Ангела Меркел и каква коалиция в крайна сметка ще се получи. Предварително е ясно, че двете традиционни партии ще получат по-малко подкрепа от преди. В същото време Зелените, напротив, ще получат повече гласове и, което е много вероятно, ще влязат в правителството. И всъщност това ще бъде референдум за вътрешната и външната политика на Германия.

Зелените залагат на цифрови и екологични реформи, приобщаващо общество, намаляване на емисиите чрез научен прогрес. Във външната политика те предлагат по-радикални промени: комбинация от строг контрол върху дейността на Бундесвера, отказ да се харчат 2% от БВП за отбрана с одобрение на европейския технологичен суверенитет и изместване на фокуса на трансатлантическото сътрудничество към климата и дигиталната сфера. Освен това те подкрепят да се даде приоритет на защитата на правата на човека в отношенията с Русия и Китай, тоест, отказ от „Северен поток 2“. И те също така призовават за премахване на ветото в Съвета за сигурност. Оказва се, че позицията на тази партия напълно противоречи на стратегията и интересите на Франция, отбелязва авторът на статията.

Във Франция най-големият риск е популистките позиции да се повишат. Макрон беше най-добрата противоотрова за тях, пише авторът на статията, но пандемията повлия на неговите политики. Френските власти не успяха да формулират последователна стратегия за борба с коронавируса. Съществува опасност поради рязко връщане на активността да настъпи икономическа и социална криза, както и националният дълг може да нарасне рязко поради исторически високата рецесия през миналата година. „И накрая, държавата е загубила всякакъв контрол над обществения ред и е безсилна пред нарастването и разширяването на мащабите на размириците“, пише авторът на статията.

В крайна сметка, по неговите думи, френската демокрация ще се озове „в ужасни клещи“ през 2022 година. От една страна, в страната се е развила ситуация, в която хората имат стимул да гласуват за десните сили. От друга страна, самото „Национално обединение“ се отказа от твърде радикалните си идеи като напускането на еврозоната. Авторът на статията признава, че резултатите от изборите през 2022 г. все още не са известни, но те ясно ще се различават от предишните кампании. Марин Льо Пен има всички шансове да влезе във втория тур, пише той.

Така че от икономическа гледна точка Европа се справя добре, но може да се изправи пред сериозен политически шок. И единственият начин да се справим с тези тенденции е чрез ускоряване на темповете на ваксинации, въвеждане на план за възстановяване на икономиката и отваряне на границите. Освен това, според журналиста на Le Figaro, е необходимо да се възстанови диалогът между Германия и Франция с участието на Зелените. Но най-важното за Франция е да се създаде работеща стратегия за възстановяване на страната и това ще бъде отговорът на популистите. Но ще бъде трудно с решението на проблемите да се занимават онези, които са ги създали, заключава авторът на статията.

В Италия правителството на Марио Драги прие нови облекчения на мерките заради пандемията.

Програмата е съобразена с научни доказателства за поетапно възобновяване на различните дейности. Само от опозиционната партия „Братя на Италия” изразиха недоволство с аргумента, че е можело да се направи много повече.

Съкращава се вечерния час от 23 ч. до 5 ч. сутринта и ще бъде постепенно отменен до 21 юни.

От събота ще бъдат отворени вече търговските центрове в предпразничните и празнични дни.

От 1 юни заведенията за хранене ще приемат посетители на закрито.

От същата дата в бял цвят ще бъдат областите Фриули - Венеция Джулия, Молизе и Сардиния, а седмица след това към тях ще се присъединят Абруцо, Венето и Лигурия.

В т.нар. бели региони няма да има вечерен час, ще важат само изискванията за носене на маска и спазване на дистанция. 

От 1 юни публика ще има на спортните състезания на открито, а от 1 юли и на закрито при. 25% зрители от капацитета на съоръженията. Фитнес зали, културни центрове, казина, бинго зали, увеселителни паркове също ще работят. 

Остават затворени само дискотеките и залите за танци. Лидерът на демократическата партия Енрико Лета каза, че правителството на Драги е избрало правилно, необратимо, постепенно възстановяване на дейностите, избягва се затварянето и ще бъдат рестартирани икономиката и туризма.

Германия ще предлага ваксини срещу коронавируса на всички пълнолетни от 7 юни, предаде "Франс прес", като цитира министъра на здравеопазването "Йенс Шпан", пише БТА.

"Договорихме се да отменим системата за приоритетно ваксиниране от 7 юни, тоест след три седмици, в медицинските кабинети, при фирмените лекари и във ваксинационните центрове", каза Шпан след среща с колегите си от 16-те германски провинции

В Германия до края на май около 40 процента от населението, наброяващо 94 милиона души, ще са с най-малко по една доза от ваксините. Около 15 милиона инжекции трябва да бъдат поставени до 7 юни, когато се отменя изискването за приоритетен достъп до ваксини.

Шпан обаче днес уточни, че не всички ще могат незабавно да се ваксинират през юни, защото на първо време медиците и ваксинационните центрове трябва да приключат с ваксинацията на приоритетните групи, получили по една доза към този момент.

Планът на гръцкото правителство да даде допълнителни стимули за по-нататъшното разрастване на ваксинационната кампания разкрива в днешния си брой гръцкият вестник "Катимерини".

Покритието с ваксини, което се очаква да бъде постигнато в отделните възрастови групи, се оценява като задоволително, но въпреки това има още какво да се желае. Затова гръцкото правителство се ориентира към решението гражданите, които разполагат със сертификат за ваксинация, да получат правото да влизат свободно в закрити помещения.

Каквито и да било решения в тази насока е невъзможно да бъдат приложени на този етап, защото не може да се въведе диференциация на гражданите на основата на това дали са ваксинирани или не, ако преди това не бъде осигурен достъп до ваксини за всички.

Германия ще предлага ваксини срещу коронавируса на всички пълнолетни от 7 юни, предаде "Франс прес", като цитира министъра на здравеопазването "Йенс Шпан", пише БТА.

"Договорихме се да отменим системата за приоритетно ваксиниране от 7 юни, тоест след три седмици, в медицинските кабинети, при фирмените лекари и във ваксинационните центрове", каза Шпан след среща с колегите си от 16-те германски провинции.

В Германия до края на май около 40 процента от населението, наброяващо 94 милиона души, ще са с най-малко по една доза от ваксините. Около 15 милиона инжекции трябва да бъдат поставени до 7 юни, когато се отменя изискването за приоритетен достъп до ваксини.

Шпан обаче днес уточни, че не всички ще могат незабавно да се ваксинират през юни, защото на първо време медиците и ваксинационните центрове трябва да приключат с ваксинацията на приоритетните групи, получили по една доза към този момент.

#коронавирус #ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »