Започват проверки на соларните централи, присъединени на по-висока цена

A A+ A++ A

Икономическото министерство започва проверка на фотоволтаичните централи, които са получи разрешително за строеж преди 1 юли 2012, заяви ресорният министър Делян Добрев.

Соларните паркове, получили на Акт 16 преди началото на юли, са успели да си осигурят дългосрочно изкупуване на произведената електроенергия на двойно по-висока цена, обясни Добрев по време на петъчния парламентарен контрол, предаде „Дневник".

Поводът за наложената проверка от министерството беше предложението на съпредседателя на „Синята коалиция" Мартин Димитров, според когото една трета от централите, получили Акт 16 през юни, са заработили с месец, а дори и повече по-късно.

Според министър Добрев едва ли ще има такива случаи, но "ако има, собственикът трябва или да обясни защо, или да си получи новата цена".

Министърът допълни, че преди началото на месец юли Дирекцията за национален строителен контрол е проверила всички получени сигнали.

При 23 от 100 досиета са установени пропуски в документацията и компаниите не са получили разрешително за строеж.

Срещу 30 длъжностни лица, които са допуснали нарушенията, са образувани  дисциплинарни производства, подчерта Добрев.

Само преди броени дни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) свали цената на зелената енергия със задна дата.

Комисията въведе без обществено обсъждане новите цени за достъп до мрежата на НЕК и на електроразпределителните дружества за всички централи, които произвеждат ток от слънце, вятър, вода и биомаса. Решението влезе в сила от този понеделник.

Въпросните цени са временни и само за производителите на възобновяема енергия, без когенерацията.

Специално за фотоволтаиците таксите зависят от това кога централата се е присъединила към мрежата.

Решението е пореден опит да се смекчат последиците от присъединяването към мрежата на много ВЕИ, които произвеждат скъп ток и по този начин допринасят за влошаване на положението на НЕК и за поскъпването на електроенергията за крайните потребители.

#ВЕИ #ток #НЕК #министър на икономиката #Делян Добрев #електроенергия #зелена енергия #ДКЕВР #Държавната комисия за енергийно и водно регулиране #Мартин Димитров #Акт 16 #разрешително за строеж #фотоволтаични централи #соларни паркове #възобновяеми енергийни източници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници