Присъственото обучение в университетите ще може да бъде възобновено

Присъственото обучение в университетите ще може да бъде възобновено
A A+ A++ A

Присъственото обучение в университетите ще може да бъде възобновено. Това обяви служебният просветен министър проф. Николай Денков на брифинг, на който представи приоритетите на ведомството си за следващите месеци.

Това обаче не означава автоматично, че всеки университет ще възобнови всички лекции за всички свои студенти. Висшите училища просто ще получат възможността да върнат младежите в аудиториите, но всеки ректор ще преценява сам дали и при каква организация да стане това. 

Припомняме, че преди дни от Съвета на ректорите поискаха университетите отново да отворят врати и в тях да се провеждат присъствени занятия. Не всички студенти обаче приемат идеята радушно, тъй като част от тях се оплакват, че няма да могат да си намерят квартира за един-два месеца, колкото им остава от сесията.

На този етап учениците ще продължат да редуват онлайн уроците с тези в клас.

ПРИОРИТЕТИ

Четири ще бъдат приоритетите на МОН в следващите три месеца.

Първият е за успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование.

Вторият приоритет е свързан с подготовката на следващата учебна година - МОН вече е започнало да прави задълбочен анализ на резултатите от дистанционното обучение, като след като установи проблемите, ще предложи пакет от мерки, които да бъдат прилагани от следващия екип в министерството.

Третият приоритет е висшето образование - тук ще бъде завършена пътната карта на всишето образование, като бъде добавена и липсващата аналитична част и изводите от данните, които са събрани в МОН.

Като четвърта задача екипът на проф. Денков ще направи преглед на дейностите по Плана за въстановяване и развитие.

„Ревизия на предишното управление не фигурира в приоритетите ни. Но съм длъжен да направя преглед дали правилно за изразходвани средствата. Ако има нещо нередно, ще ви кажем“, заяви той, цитиран от „Сега“.

#университет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?