Московски: Продажбата на „БДЖ - Товарни превози" е наложителна!

A A+ A++ A

Продажбата на „БДЖ - Товарни превози" е наложителна, защото тя ще донесе необходимия собствен капитал за преструктурира на целия холдинг, заяви в четвъртък транспортният министър Ивайло Московски.

Московски каза, че неговата цел е да бъде подписано споразумение със Световната банка, с което да бъде финансирано преструктуриране в „Холдинг БДЖ", предава „Дарик".

За да бъде отпусната обаче сума от Банката, е необходимо БДЖ да участва със собствен дял, обясни Московски, като допълни, че приходите от приватизацията на „Товарни превози" ще осигурят необходимия финансов дял.

Според министърът, ако „БДЖ - Товарни превози" не бъдат приватизирани, няма как да бъде върнат нито един от заемите, които дружеството има.

„Те не могат да обслужват дълга си от 720 млн. лева, той трябва да се преструктурира и за това са нужни финансови средства", поясни преди два дни министърът пред БНТ.

Тогава Московски определи като добра цена всяка сума над 220 млн. лева и прогнозира, че сделката ще бъде финализирана до края на годината.

В началото на август Агенцията за приватизация прекрати търга за продажбата на „БДЖ - Товарни превози" след като оферта подаде само един купувач, а стратегическите инвеститори, които също бяха купили книжа за участие в процедурата, се отказаха заради високите изисквания.

През август изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев подаде оставка по лични причини.

Малко преди това Недев беше споменал, че е логично да подаде оставка още в началото на август, когато Министерството на финансите спря държавната помощ за БДЖ за месец заради необслужван от превозвача кредит от 150 млн. лева към Световната банка.

Тогава той обяви, че без субсидия „БДЖ – Пътнически превози" е обречена на фалит, а за ситуацията в „БДЖ – Товарни превози", която чака приватизация, Йордан Недев обвини себе си.

Няколко дни спед напускането на Недев държавата възобнови полагащата се по закон държавна субсидията за затъналия в дългове „Холдинг БДЖ".

#приватизация #„БДЖ – Товарни превози“ #Ивайло Московски #БДЖ #Световна банка #заем #Йордан Недев #„Холдинг БДЖ“ #държавна субсидия #Министър на транспорта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »