Дончев: България се развива само благодарение на еврофондовете

Дончев: България се развива само благодарение на еврофондовете
Томислав Дончев откри икономически форум в Кърджали, където пред бизнеса той обясни възможностите за финансиране по оперативните програми на ЕС през следващия програмен период 2014-2020 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България се развива благодарение единствено на европейските средства, които формират 60% от публичните инвестиции, обяви министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев.

Той откри икономически форум в Кърджали, където пред бизнеса той обясни възможностите за финансиране по оперативните програми на ЕС през следващия програмен период 2014-2020 г., предаде БГНЕС.

„Вероятно всеки втори строителен проект е финансиран от ЕС, което означава, че парите отиват там, където има най-голяма нужда от тях и българските граждани могат да ги ползват. Този дял от европейското финансиране ще се запази и през следващата година като съотношение към бюджета и БВП," увери Томислав Дончев.

Според него европейските средства на годишна база ще надхвърлят 10% и дори ще доближат 15%, което ще означава, че 2012 г. е била една силна година.

„Към момента плащанията са 4,2 млрд. лв., до края на годината трябва да достигнат със сигурност 5 млрд. лв., а за догодина ще оставим изключително малък брой проекти за договаряне," обясни Томислав Дончев.

Преди дни министърът обяви, че България е договорила 90% от целия обем средства от оперативните програми на Европейския съюз.

Освен това с математическия модел SIBILA той изчисли, че при пълно усвояване на еврофондовете до 2015 г., БВП ще бъде с 9,3% повече от прогнозирания, заетостта ще бъде с 4,8% по-висока, а работната заплата би се увеличила с 34,6%.

Той подчерта, че 2013 г. е от особена важност за България, защото се очаква същият обем плащания.

„Процесът на преговорите с ЕК ще стъпи в особено зряла финална фаза и същевременно да приключим процеса на програмиране. Целта, която сме си поставили, е към средата на следващата година да имаме текстовете на оперативните програми за новия програмен период и подготвен договор с ЕК," посочи още министърът, отговорен за усвояването на европейските фондове.

Томислав Дончев поясни, че за новия период 2014-2020 г. няма да има национална стратегическа референтна рамка, защото тя се заменя с договор с ЕК.

Според министъра това означава по-сериозен ангажимент от двете страни, особено защото се очаква парите за финансирани да бъдат значително повече.

„Това не е емоционално очакване, имам предвид формулите, които се обсъждат в момента. Предложеният таван е от 2,5% от БВП на съответната държава, ако той не бъде променен, ние ще можем да разчитаме на минимум 8 млрд. евро само от ЕС, без националното съфинансиране. Това е сума от около 19 млрд. лв. по всичките оперативни програми заедно с националното участие. Сега ползваме 15,6 млрд. лв.," посочи Томислав Дончев.

По думите му, правителството ще се бори за увеличение на средствата до 20 млрд. лв.

„През последните години България доказва, че може да управлява европейските пари както трябва, страната ни няма спряна оперативна програма, процентът на грешките се контролира по специален коефициент от европейските институции. Българските грешки са под 2%, което показва, че контролната система у нас работи ефективно," подчерта министърът.

Според него българските проекти, реализирани с европейски пари, са ефективни за българските граждани, а носят ползи и на останалите държави от ЕС, което се оценява високо от партньорите.

#Томислав Дончев #еврофондове #Кърджали #програмен период 2014-2020 г. #Оперативна програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"