България могла да смъкне цените на горивата с гъвкава политика за акцизи

България могла да смъкне цените на горивата с гъвкава политика за акцизи
С по-гъвкава политика за акцизите България ще може да повлияе върху цените на горивата, обясни министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С по-гъвкава политика за акцизите България ще може да повлияе върху цените на горивата, обясни министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев по време на парламентарния контрол.

Той посочи, че цената на суровия петрол формира 40-42% от цените на горивата и ако суровината поевтинее с 25%, това намаление трябва да се умножи по 42%, за да се установи с колко трябва да паднат крайните цени.

„Освен цената на суровия петрол върху цените на горивата влияе и курсът на долара. Ако петролът върви надолу, а доларът нагоре - то ще трябва да изравним уравнението“, добави Делян Добрев, цитиран от БТА.

Според него българският пазар на горива е реагирал адекватно на намалението на цените на суровия петрол в периода от април до юни.

„При изменение на цената на суровината суров петрол с около 25%, може да се очаква промяна на цените на горивата на дребно с около 10-11%, а в същия период курсът на долара се покачва с 5%, така че понижение на цената от 8,9% за бензина и 9,8% за дизела в България е адекватно“, смята икономическият министър.

Според него мерки като замразяване на цените, мораториум върху изискването за влагане на биогорива в състава на бензина и дизела биха имали само временен ефект.

„Механизмът, който може да повлияе върху цените на горивата, е чрез размера на акцизите, защото този размер е съществена съставка от цената“, посочи Делян Добрев.

По думите му България трябва да има възможност за по-гъвкава политика по отношение на акциза, която да се базира или на покупателната способност на населението или на БВП на глава от населението.

Според депутата от Синята коалиция Михаил Михайлов държавата има начин да влияе върху цените и чрез използването на държавните данъчни складове.

Само в България и още три страни от ЕС нямали подписано споразумение за ползване на данъчни складове на чужди територии.

В отговор Делян Добрев заяви, че складовете в България се използват за съхранение на горива, но те са ограничен брой. За сметка на това правителството вече е предприело мерки за съхранение на горива на територията на чужди държави, увери министърът.

„Преди десет дни приехме в МС промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти и те са вече в Народното събрание, приканвам народните представители по възможно най-бърз начин да приемат закона, защото той ще окаже благотворно действие върху цените на горивата у нас," заяви още Делян Добрев.

#Делян Добрев #министър на икономиката #цени на горивата #Синята коалиция #Михаил Михайлов #суров петрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"