Синята коалиция: Няколко са собствениците на всички медии в България

Синята коалиция: Няколко са собствениците на всички медии в България
Медиите в България се управляват от няколко собственици и основната роля на журналиста е да се хареса на собственика на медията, обяви депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Медиите в България се управляват от няколко собственици и основната роля на журналиста е да се хареса на собственика на медията, обяви депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов.

„Това е цензура, която не може да се оправи с една кръгла маса“, категоричен бе Михайлов, цитиран от БГНЕС, в коментар за резултатите от срещата с издатели и журналисти на вицепрезидента на ЕК и еврокомисар по телекомуникациите и медиите Нели Крус, която посети България в четвъртък.

По време на срещата с Нели Крус не остана време за мненията на редовите журналисти, а по-голямата част от времето мина в изказвания на издатели на медии и ръководители от висш ранг.

Освен това с аргумента, че не разполага с достатъчно лостове за влияние, Нели Крус обеща само да окаже „известен натиск“, да организира кръгла маса и да напише доклад.

Депутатът от Синята коалиция предложи парламентарната медийна комисия, в която той членува, да предложи създаването на работна група от свободни журналисти, депутати и граждани, които да обсъждат проблемите за свободата на словото в България.

„Срещата с г-жа Нели Крус ми напомни на една друга, преди две години в хотел „Шератон“, по повод проблемите на медийната среда“, каза Михаил Михайлов.

Той подчерта необходимостта от коренна промяна в медийния живот в България, но изрази скептичност към „кръглите маси“.

„Големият проблем в журналистиката е всеки един пишещ журналист да казва позицията си на глас и да няма автоцензура – трябва да избереш дали да информираш, или да манипулираш хората“, смята Михаил Михайлов.

Той обаче не спести и критика към начина на писане в печатните медии и нивото на информираност на кадрите в електронните медии.

„Трябва да има възможност да има различни играчи на медийния пазар“, настоява Михаил Михайлов, според когото в България човек може да бъде осъден за заявената си позиция.

„Когато журналистът започне да пише, трябва да е сам със себе си, задачата му е да се превърне в едно огледало, в което хората да се огледат. Да има автентичност в журналистиката. Не трябва да съществуват опасения, че някой ще те цензурира“, повтори Михаил Михайлов.

#Синята коалиция #Михаил Михайлов #депутат от СК #Нели Крус #медии #цензура #журналистика #кръгла маса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"