ЦИК постави нови срокове и правила за предсрочните избори на 11 юли

ЦИК постави нови срокове и правила за предсрочните избори на 11 юли
A A+ A++ A

Нови правила и срокове за изборите на 11 юли прие Централната избирателна комисия на свое заседание.

26 май е срокът, до който партиите и коалициите могат да подават заявления в ЦИК за участие в изборите. До 8 юни е срокът за подаването на партийните листи. Инициативните комитети, които издигат независими кандидати, пък ще трябва да се регистрират в РИК до 31 май. Предизборната кампания официално ще стартира на 11 юни, съобщи Нова телевизия.

На 15 юни ЦИК ще определи условията и реда, по който ще гласуват карантинираните. Според приетите промени обаче е ясно, че те ще могат да упражнят вота си по мястото на карантиниране. Най-вероятно заявленията ще започнат да се подават 14 дни преди самите избори до деня на вота. Хората с увреждания и тези, които ще гласуват по настоящ адрес подават заявления до 26 юни. Българите зад граница пък ще могат да подават заявление за вот в чужбина до 15 юни.

На тези избори вотът ще бъде изцяло машинен. Условията обаче ще бъдат определени на 16 май. Засега и от ЦИК, и от фирмата-доставчик уверяват, че няма да има проблем с осигуряване на устройствата. А колко ще струват изборите – трябва да стане ясно до края на седмицата.

Най-голямото предизвикателство на тези избори ще бъде изцяло машинния вот за секциите с над 300 избиратели. Предварителната сметка на ЦИК показва, че ще са нужни около 400-500 устройства допълнително.

„За България допълнително не смятам, че ще трябват. За чужбина не сме направили анализ, но около 300”, заяви Росица Матева, говорител на ЦИК.

#ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »