Цветанов: Заплатите в МВР могат да скочат само с 5–7%

Цветанов: Заплатите в МВР могат да скочат само с 5–7%
Изказването на министъра идва в навечерието на полицейските протести, планувани за 23 и 24 септември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заплатите на служителите от Вътрешното министерство могат да се повишат едва с около 5-7 на сто, а не с „нереалистичния“ процент, който се иска, заяви във Варна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

МВР-шефът допълни, че увеличаването на доходите в целия сектор „Сигурност“ зависи от коментарите и дебатите по приемането на бюджета за следващата година, предаде bTV.

Изказването на министъра идва в навечерието на полицейските протести, планирани за 23 и 24 септември.

Служителите на реда ще демонстрират с настояване за незабавно увеличение на възнагражденията им с 25 на сто.

Въпреки че синдикатите в МВР още в средата на август месец дадоха заявка за протести, заради неизпълнените им искания и липсата на диалог едва в дните преди стачката Цветанов се активизира по темата.

Преди ден министърът изпрати писмо до служителите си, в което изразява готовност за диалог, но ги моли за разбиране във времената на икономическа криза.

Тук е важно да се отбележи, че въпреки сложната икономическа обстановка МВР е ведомството с най-голям бюджет в страната от над един милиард лева.

Нещо повече, вътрешният министър редовно иска от Министерския съвет актуализация на средствата, която винаги получава.

В петък вицепремиерът посочи, че с колегата си Симеон Дянков работят над варианта допълнителните финанси за работещите в МВР да дойдат от вътрешни компенсаторни механизми – от бюджетите на системата за тази и за следващата година.

Идеята е да се провери дали от вътрешни резерви може да се направи подобна организация за повишаване на доходите.

„Около 30 дни работим в тази посока и мисля, че има такъв механизъм, по който можем действително да намерим финансовия ресурс за повишаване заплатите на служителите в МВР, но с разумните проценти“, каза Цветанов.

Той напомни, че в рамките на три години е направено плавно съкращаване на състава на Вътрешното министерство, като са насочвани повече полицейски служители в населените места и по-малко служители в администрацията.

Вицепремиерът увери, че няма да има орязване на никакви социални придобивки на служителите в управляваната от него държавна структура.

„Тези социални придобивки са утвърдени с години както от обществото, така и от политиците в българския парламент. Смятам, че трябва да отдадем заслуженото на полицейските служители за това, че те 24 часа са на разположение на обществото и когато един човек изпълнява стриктно своите задължения, той се нуждае от този компенсаторен механизъм, който дава законодателната база“, обясни позицията си Цветан Цветанов.

По думите му, ако се върви в посока увеличаване на заплатите за сметка на премахването на привилегиите, е можело процентът увеличение да се доближи до искания от полицейските служители.

„В този момент обаче ние залагаме на прагматизма и конструктивното“, подчерта министърът.

#протести #сектор „Сигурност“ #заплати #МВР #Министър на финансите #Симеон Дянков #вицепремиер #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »