Манолова: Във всяко министерство има по един Иван в сянка

Манолова: Във всяко министерство има по един Иван в сянка
A A+ A++ A

За пет заседания на Комисията по ревизията направихме това, което 44-тият парламент не направи за цял мандат – осветихме корупцията. Случаите няма как да бъдат заметени. Показа се какво се случва в сектора със земеделските производители. Там има един Иван, който е изпълнител на поръчки от страна на съответния министър. Във всяко министерство има по един Иван, който изпълнява ролята на министъра и свежда инструкциите на властта до бизнеса.

Това заяви председателят на Комисията по ревизията в парламента Мая Манолова пред БНТ след последното осемчасово заседание на комисията вчера.

Омертата за мълчание бе нарушена. Рекетираните бизнесмени и останалите сектори ще проговорят, очаквам лавина от сигнали. Примката около врата на бизнеса се разхлабва. Дадохме възможност рекетираният бизнес да бъде чут в парламента. А властта, ако искаше, можеше да дойде и да опровергае, но не дойде, допълни тя.

Манолова посочи, че изслушаните бизнесмени в комисията са се обръщали и преди към Народното събрание и към други институции, включително прокуратурата, но реакция по сигналите им не е имало. Комисията по ревизия успя да върне доверието в парламента. Хората повярваха на комисията, знак за което е, че тя беше залята от сигнали и за първи път бизнесмени дойдоха и разказаха за рекета, натиска и изнудването. Централна роля за пречупването на недоверието към институциите имаше именно комисията, каза тя.

ГЕРБ много болезнено преживяха този срив и бяха основен саботьор. Шпиц командата на ГЕРБ пречеше на работата на комисията чрез непрекъснато монотонно говорене, психологически натиск над хората, дошли да говорят в комисията, заяви Манолова.

Предаваме сигналите и случаите на българската прокуратура, европейската прокуратура, АДФИ, КЗК, КПКОНПИ, Сметната палата, както и на служебните министри. Тези бизнесмени свидетелстваха и за търговия с влияние. Г-н Ангелов, който бе поканен от ГЕРБ, разказа за връзките си с премиера и как е имал съдействие за износ, каза още Манолова.

Тя подчерта, че очакването е служебният кабинет не само да организира честни избори, но и да продължи работата на Комисията по ревизията по подадените сигнали и да освети истината за управлението на ГЕРБ.

По думите й целта на комисията е била българските граждани да разберат как се харчат парите им, след като никога няма достатъчно пари за пенсии, подкрепа за бизнеса, лични асистенти, безплатни детски градини.

Става дума за милиарди левове. Оказа се, че „Автомагистрали“ играе ролята на каса, която преразпределя проекти, дадени от АПИ, за близо 5 млрд. лв. към определени фирми, без публичен конкурс. Програмата за саниране е за над 2 млрд. лв., а около 30 % от средствата се усвояват през схеми. Балкански поток е за 3 млрд. лв. и има анекси към основни договор, обясни Манолова.

#Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »