ВИДЕО Ето го целия потресаващ разказ на бизнесмена Павел Стоименов за мафията в България

ВИДЕО Ето го целия потресаващ разказ на бизнесмена Павел Стоименов за мафията в България
A A+ A++ A

Комисията по ревизията на управлението на Бойко Борисов към парламента, известна като комисията "Манолова", вчера проведе последното си заседание, защото днес 45-ото НС ще бъде разпуснато от президента Румен Радев. Случките в комисията отново бяха много интересни, а заседанието продължи дълги часове.

Имаше куп интересни разкрития, но сред най-интригуващото бе, че втори крупен земеделски производител - оказа се, един от най-големите в бранша - Павел Стоименов, се яви в комисията "Манолова" да свидетелства за злоупотреби. Яви се с лицето и името си. Той влезе в залата след дълга препирня - защото според ГЕРБ изслушване не трябваше да има, но все пак взе думата. Бизнесменът се определи като най-големия зърнопроизводител в България и заяви, че е дошъл, провокиран от изявата на Иван Ангелов от фирма "Градус", който бе изслушан в петък в отговор на първия бизнесмен, свидетелствал в комисията - Станислав Илчовски.

Стоименов обяви, че проблемите му започнали, когато решил да прави земеделие в Старозагорско, преди това бизнесът му е бил само в Северна България. "В Южна България има картел, който се казва Г-8, с главното управление на Иван Ангелов. Бяхме принудени да плащаме ниски ренти, да не купуваме земя, три от офисите ни бяха запалени. Два пъти палиха къщата на наша служителка – през 2011 и 2014 г. Това под явната диктовка на Ангелов. Тази компания ни извика в хотел “Железник”. Искаха да плащаме ренти от по 20 кг на декар и да ощетяваме хората. Не се съобразихме", започна Стоименов.

От разказа стана ясно, че според новия свидетелстващ бизнесмен отново Ангелов е бил в основата на всичко, защото владеел региона. Дошли негови емисари. Първият бил колега от Бяло Поле, който го предупредил: "Момчета, бате Иван ви вика на килимчето да се разберете".

Последва разказ как фирмата му имала 18 000 дка собствена земя, успяла да продаде 3000 от тях "на човек в ТЕЦ-овете". Той ги купил на 1500 лв. и след това казал нова цена - 600 лв. "Той също беше под диктовката на тези господа. Ние вдигнахме рентата. Следващият емисар казал "този път ще намажете оловото”.

"Потресе ни държанието на този господин, който беше тук. Този тип е арогантен (Ангелов - б.р.). Той държи целия регион на подчинение", заяви Стоименов. И продължи как през 2014 г. "тази група ми открадна фирмата по електронен път с 50 000 дка собствена земя, не можех да платя заплатите на хората".

Проверка на Клуб Z показа, че същата година за случая с открадната фирма е разказвано в медиите, а Стоименов установява случайно, че вече не притежава компанията си от вписвания в Търговския регистър. След това успява някак да си я върне, въпреки че Агенцията по вписванията отказва да заличи фалшификацията първоначално, а през това време са разпродавани земи.

Стоименов практически е един от най-големите зеленчукопроизводители в България. 

В изложението си бизнесменът дори каза, че на последните избори гласувал за ГЕРБ и даже "осигурил" на партията над 1000 гласа - изяви желание да покаже и какво е написал на служителите си, но беше спрян. А най-активна в "спирането му" бе журналисгката Илияна Беновска. Тя поиска комисията да сезира прокуратурата и институциите "за купуване на гласове" заради думите на Стоименов. Самият той пак каза, че нищо не е купувал, а е агитирал. А сигнали за случващото се в Старозагорско бил подавал в парламента и тогава, но нищо не последвало. Данните, по думите му, били проследими. 

Земеделецът разказа и историята на италианец, който се опитвал да прави земеделие у нас, но бил "ударен" от родните институции. Друг птицевъд - този път грък - бил нарочен от държавните власти, че имало салмонела в предприятието му - пилетата му били убити, въпреки сертификат от частна лаборатория, че зараза няма. И двата случая бяха отново обвързани с Ангелов от разказвача. 

Бизнесменът заяви, че няма политически пристрастия, но дръпна и нещо като политическа реч, заявявайки, че ситуацията на пазарите в момента била такава, че "ние сме пред голяма криза, зимата няма да има хляб, вместо да говорите глупости, призовавам ви да се обедините да сте готови". 

В крайна сметка комисията прецени, че сигналите отиват, заедно с останалите - по изслушванията на Илчовски и на Ангелов, в прокуратурата. 

Последва и втори сигнал - този път от неправителствена организация и отново срещу Ангелов - по повод ферма за норки - тема, за която стана дума и в петък при повторното изслушване на Илчовски и първото на собственика на "Градус".

Комисията вчера премина към закрита част на заседанието, докато чака Николай Бареков, който също има три сигнала, да се яви обратно в парламента. Оказа се, че той е влязъл в Народното събрание и участва в комисията като акредитиран журналист от сайта "Афера" - сам го разказа. 

В крайна сметка на петото си и последно заседание комисията "Манолова" реши да прати всички стотина получени сигнали на институциите  прокуратурау КФН, Агенцията за финансов наздор, но и европейската прокуратура.

#павел стоименов #Иван Ангелов #Комисия по ревизия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »