Край на делото „София–Кардам”: Обвиняемите осъдени условно

Край на делото „София–Кардам”: Обвиняемите осъдени условно
Тъй като наказанията и на тримата не са по високи от 3 г. затвор и не са осъждани в миналото, съдът отложи условно изтърпяването им с изпитателни срокове от три до пет години. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Условни присъди получиха тримата подсъдими по делото за пожара във влака „София-Кардам“, в който през 2008 г. загубиха живота си девет души.

Великотърновският апелативен съд (ВТАС) намали присъдата на шафнера на влака Георги Георгиев от 12 г. на 3 г. и на началник-влака Иванка Костадинова от 8 г. на 2 г. и 6 месеца, предаде БГНЕС.

ВТАС за сметка на това отмени присъдата на Плевенския окръжен съд в частта, в която директорът на „Спални и специални вагони“ в БДЖ Георги Иванов бе признат за невинен.

С решението на Апелативния съд във Велико Търново той също получава осъдителна присъда, след като магистратите отчетоха, че неговата заповед за поставяне на щифтове на вратите на спалните вагони е допринесла за трагичния завършек на инцидента във влака.

Георги Иванов получава 1 година и 6 месеца лишаване от свобода.

Тъй като наказанията и на тримата не са по високи от 3 г. затвор и не са осъждани в миналото, съдът отложи условно изтърпяването им с изпитателни срокове от три до пет години.

ВТАС призна всички заведени граждански искове от близките на загиналите. Така Георгиев, Иванов и Костадинова, солидарно с БДЖ „Пътнически превози“, ще трябва да заплатят по 100 000 лева на всеки от почернените роднини, или общо 1 милион и 900 хил. лева.

Над 20 000 лева те ще трябва да платят за съдебни разноски и хонорари на адвокати. Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд (ВКС).

„Не мога да съм доволен от присъдата и ще обжалвам“, категоричен бе шафнерът Георги Георгиев.

„Съвестта ми е чиста, направих всичко възможно, за да спася хората във влака. Невредими излязоха 26 души. Това успях да направя за четири минути, ако някой някога е направил повече – да излезе и да го заяви“, категоричен бе той.

Костадинова кратко потвърди, че също ще обжалва решението и бързо напусна кулоарите на съда. Георги Иванов изобщо не присъстваше на съдебното заседание.

„Шокирана съм от това решение. В никакъв случай това не е справедлива присъда“, сподели през сълзи Дора Вичева, майка на загиналия във влака Даниел Вичев.

Състав на ВТАС за втори път се произнася по делото „София–Кардам“. Първото му решение бе отменено от ВКС, който върна делото с инструкции за провеждане на следствен експеримент и повторно произнасяне на база на изводите от него.

Огненият ад, при който загинаха девет души, а други девет бяха ранени, стана малко преди полунощ на 28 февруари 2008 година.

Инцидентът се случи недалеч от гара Червен бряг в композиция от девет вагона.

Сред жертвите на инцидента бе и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН – проф. Рашо Рашев.

Това е най-тежкият железопътен инцидент в България от 1992 година насам.

Великотърновският апелативен съд осъди шафнера на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев и началника на влака Иванка Костадинова съответно на 8.5 години и 5 години.

Апелативните магистрати намалиха присъдите, наложени на подсъдимите от Плевенския окръжен съд.

Първата инстанция беше постановила по-сурови наказания – 12 години затвор за Георги Георгиев и 8 години за Иванка Костадинова.

Третият подсъдим – бившият заместник-директор на „Спални и специални вагони“ в „Пътнически превози“ на БДЖ Георги Иванов беше оправдан.

Върховните магистрати след това върнаха делото на същия съд за ново разглеждане от друг състав и от стария по допускане на доказателствата.

Те дадоха указания на по-долната инстанция, тъй като смятат, че са допуснати редица нарушения.

ВКС смята за основателни оплакванията на двамата осъдени за явна несправедливост на наложените им наказания.

Върховният съд сметна, че допуснатите процесуални нарушения са свързани и с фактическата неизясненост на делото за това каква е отговорността на осъдените.

Върховният касационен съд отмени изцяло решението на Великотърновския апелативен съд.

#София #Кардам #пожар #влак #БДЖ #Великотърновският апелативен съд #Иванка Костадинова #Георги Георгиев #Георги Иванов #Велико Търново #Върховният касационен съд #ВКС #Даниел Вичев #Дора Вичева #БАН #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »