Стряскащите сигнали на Илчовски отиват в Европейската прокуратура

Стряскащите сигнали на Илчовски отиват  в Европейската прокуратура
A A+ A++ A

Стряскащите разкрития и свидетелства, които са постъпили в комисията по ревизия на управлението на последните 10 години, са подготвени за изпращане до прокуратурата, европейската прокуратура, Министерството на правосъдието, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, МВР, НАП, КЗК, КФН, КПКОНПИ, ДАНС.

Това обяви шефката на комисията Мая Манолова, минути педи да започне заседанието й в понеделник 10 май. От думите на Манолова, се разбра още, че тя очаква със сигналите да се запознае както служебното правителство, така и следващото Народно събрание.

Конкретно за данните, предоставени от агробизнесмена Светослав Илчовски, вече е сезирана и Европейската прокуратура.

На заседанието в понеделник отново присъства голяма част от парламентарната група на ГЕРБ, за разлика от другите групи, от които са само членовете на комисията. И председателят на парламентарната група Десислава Атанасова е тук, както и пиарът на ГЕРБ Никола Николов. В качеството си на журналист присъства и бившият евродепутат Николай Бареков.

Миналата седмица един от най-крупните земеделци у нас Светослав Илчовски разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми с цел гарантиране на спокойствие.

Това, което взриви комисията, обаче бе разказ, свързан със снимките на кюлчетата в дома на премиера в оставка Бойко Борисов. Бизнесменът твърди, че разполага със запис, показващ кой е направил снимките – известна плеймейтка, и твърди, че кюлчетата са истински и са подаръци за рожден ден на Борисов. Бизнесменът спомена и кой е направил подаръците – двама крупни бизнесмени.

На следващия ден изненадващо на заседанието се появи един от другите замесени – съсобственикът на фирма “Градус” Иван Ангелов, който сам потвърди за връзките си с Борисов, съмнителна сделка за фурми и лобизъм от страна на премиера в оставка за освобождаване на негови пратки с яйца.

“95% от казаното от Илчовски са лъжи”, каза Ангелов. Той потвърди пред депутатите, че в понеделник ще сезира прокуратурата. Каза, че носи договори за покупко-продажба на фуражи, от които се вижда, че е купувал от Илчовски по-скъпо, отколкото от други производители, включително и при сделки на зелено. Не обясни обаче защо е сключвал такива договори в ущърб на фирмата си, а по-късно обясни деловите си отношения с Илчовски с факта, че “Градус” е най-големият потребител на фуражи в България.

Ангелов подчерта неколкократно, че никога не си е служил с името на премиера в бизнес отношенията си. Уточни обаче, че Борисов му е съдействал, когато е имал проблеми при сделки за износ, например при някои ветеринарни регулации или забавяне по границите. “Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашият сертификат отговаря на европейските стандарти. Това не е срамно”, каза той.

“Аз съм дал 5 хил. лв. на плеймейтката на Борисов?! Ама много евтина е тя, Борисов не се занимава с такива неща, той ще си плати за много по-красива и по-скъпа”, иронизира Ангелов.

На въпрос какви са отношенията му с Борисов, Ангелов отговори: “Чисто мъжки без нищо сексуално. Говорим си като мъже, общуваме си”, уточни, че се чуват на 10-15 дни, че играят белот, но не всяка събота и неделя. “Бил съм в отношения с премиера Станишев, ходил съм да го моля а решаване на проблеми, при Първанов”, отговори Ангелов на въпрос на Тома Биков.

Към края на изслушването Иван Ангелов заяви, че не е подарявал златно кюлче на премиера в оставка Бойко Борисов. Не можа да си спомни дали е концесионер на ловното стопанство “Витошко-Студена”, в чиято резиденция Илчовски твърди, че е присъствал на имен ден, на който е присъствал и Борисов. Отрече и близка нему фирма да има договори за поддръжка на горски пътища за 90 млн. лв.

Относно помощта от премиера в оставка за освобождаване на пратки с разплодни яйца от турската граница, Ангелов каза, че е нормално Борисов да се застъпва за “чистия бизнес”.

#Светослав Илчовски #Европейска прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"