Страшна измама с PCR-тестове плъзна у нас

Страшна измама с PCR-тестове плъзна у нас
A A+ A++ A

Нова измамна схема с PCR и антигенни тестове набира скорост с наближаване на туристическия сезон. Схемата е проста - появяват се сайтове-еднодневки и страници във Фейсбук и Инстаграм, които предлагат услуга за тестове “на място”, в офис или вкъщи от името на съществуващи лаборатории. Цените са подобни или малко по-високи от тези на лицензираните лаборатории, които извършват и услуги по домовете. Адресът на лабораторията е истински, дори има телефон, който обаче винаги дава заето. Единствената опция е обаждане през интернет, чрез вградена иконка за слушалка, която активира тази функция на Фейсбук и Инстаграм. Поръчката се приема и на място идва измамникът, който дори професионално взема проба от жертвата като обещава, че още същия ден на адреса ще бъде доставен сертификатът с резултата.

Сертификатите изглеждат напълно истински, с QR кодове и всички данни от истински сертификат. След 1-2 дни сайтът или страницата във Фейсбук или Инстаграм изчезва. След няколко дни се появяват нови, от името на друга лаборатория. Тестваните обичайно разбират за измамата при пътуване, при проверка на сертификата на границата. За измамната схема сигнализираха от Българска стопанска камара на сайта си.

Измамническите сайтове лесно могат да се разпознаят по липсата на удостоверение за автентичност на уебсайта. Когато сайтът е автентичен, в браузъра се активира катинарче, а сайтът се достъпва през https. При Фейсбук и Инстаграм страници измамата трудно може да се установи, но пък там българските лаборатории нямат голямо присъствие, посочват експерти.

 

#PCR тестове #измама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"