Манолова към Янев: Ще топлите стари манджи, но не закачате ГЕРБ

Манолова към Янев: Ще топлите стари манджи, но не закачате ГЕРБ
Доброжелателният тон се оказа непосилен за гостите на предаването едва пет минути след началото на разговора им. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Депутатът от левицата Мая Манолова и лидерът на РЗС Яне Янев сблъскаха мнения в разгорещен дебат в национален ефир.

Манолова и Янев се съгласиха на съвместно участие в предаването на bTV „Тази сутрин“, което трябваше да символизира добрата работа, която ще свършат заедно в новосъздадената комисия, разследваща корупционните скандали по високите етажи на властта.

Доброжелателният тон обаче се оказа непосилен за гостите на предаването едва пет минути след началото на разговора им.

„Вчера ГЕРБ даде начало на предизборна си кампания с лице Яне Янев“, коментира пред bTV червеният депутат посочването на лидера на РЗС за председател на новата комисия.

Янев побърза да визира няколко „грандиозни скандала“ от времето на Тройната коалиция, които ще станат обект на ръководеното от него ново парламентарно звено, като наблегна на енергийната сфера.

„На първо място идва енергийната мафия. Тя няма цвят, в нея има така наречените „вечни“ хора, които правят всичко възможно да останат на позициите си и отвъртат или затварят финансовите кранове“, каза лидерът на РЗС.

В опит да бъде по-конкретен той посочи АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ като основните проекти във фокуса на комисията по отношение на енергетиката.

Попитан няколко пъти дали в обсега на „разследванията“ ще попаднат и съмнения за корупция, появили се около представители на управляващите, Янев увери, че „разглежданите скандали няма да имат цветове“.

Той обаче отказа да назове конкретни случаи на появили се в публичното пространство информации за корупционни практики по време на управлението на ГЕРБ.

Това направи Мая Манолова, давайки няколко предложения, с които да се занимае комисията на колегата й – „рязането на ухо на бившия шеф на АЕЦ „Козлодуй“ по явна поръчка на депутат, мачкането на бизнеса в Монтанско от депутата Аврамов, дървената мафия, приватизацията в „Булгартабак“, облагодетелствалите се ПР служителки в Министерството на земеделието“.

„Ясно е, ще претопляте стари манджи. От друга страна обаче, бягате от отговорност по отношение на ГЕРБ“, каза още червеният депутат и наблегна на мнението си, че до изборите тази комисия има две цели – да отклонява вниманието от „провала на управлението на Бойко Борисов и да прикрие корупционните скандали с членове на ГЕРБ“.

Манолова припомни думи на колегата си в студиото отпреди година, когато Янев заявил, че „ни управлява най-корумпираното правителство до момента“.

Опонентът й пък видя в думите „опит на БСП да „иронизира или омаловажи мотивите за комисията, които са сериозни и аргументирани“.

В страната вече има над 300 държавни звена за борба с корупцията, стана ясно още от разговора.

Този път обаче комисията ще бъде по-ефективна, защото само парламентът има силата да изиска от всички власти необходимите документи, подчерта Яне Янев.

#Мая Манолова #Яне Янев #РЗС #БСП #ГЕРБ #тройната коалиция #АЕЦ „Козлодуй” #АЕЦ „Белене” #Булгартабак #Министерството на земеделието #премиер #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »