Още 300 до 500 допълнителни машини за новия вот

Още 300 до 500 допълнителни машини за новия вот
A A+ A++ A

"Не очаквам броят на избирателните секции в чужбина да бъде толкова повишен, че да доведе до невъзможност да се създаде необходимата организация". Това заяви пред БНР новият председател на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя уточни, че до 15 май трябва да е готово решението на ЦИК за секциите извън страната, което трябва да бъде изпратено и на Министерството на външните работи.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес става по електронен път, без да се изисква електронен подпис, съобщи Нейкова.

Новият председател на ЦИК коментира машинното гласуване, като беше категорична, че не го определя като вид образователен ценз.

По думите ѝ гласуването с машини крие риск.

"То е свързано с организационни и технически въпроси, които трябва да бъдат решени. ЦИК ще положи всички усилия, за да намери ефективните решения да осигури машинно гласуване, както е предвидено от Изборния кодекс", добави тя.

Съхранението на машините за секциите в чужбина е ангажимент на Министерския съвет, който трябва да реши при какви условия и по какъв ред ще стане, уточни Нейкова.

Тя прогнозира, че от 300 до 500 нови машини ще бъдат необходими за изборите на 11 юли.

Камелия Нейкова заяви, че от интервю на Димитър Димитров, член на досегашната ЦИК, който влезе и в състава на новата комисия, е разбрала, че има проблеми с договора между ЦИК и фирмата, доставчик на машините за гласуване.

"Трябва да се установи какви са причините. това са обстоятелства, които до момента не са известни в публичното пространство". Тя добави, че не би искала да допусне, че това е направено умишлено от предишния състав на ЦИК.

Дали доставчик на допълнителните машини ще бъде същата фирма, която е и досега - "Сиела Норма", това ще реши ЦИК, уточни Нейкова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »