Конституционният съд подкрепи пенсионната реформа на ГЕРБ

Конституционният съд подкрепи пенсионната реформа на ГЕРБ
Липсата на социален диалог за пенсионните промени конституционните съдии оправдаха с факта, че той не е понятие от Конституцията. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Конституционният съд (КС) пусна пенсионните промени, с които ГЕРБ започна да увеличава пенсионната възраст от тази година.

В края на декември управляващите решиха възрастта да се вдига с по четири месеца от 2012 г. вместо от 2021 г.

Промените в Кодекса за социално осигуряване бяха направени през Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

52-ма народни представители от опозицията атакуваха промяната като противоконституционна, като твърдяха, че според правилника за работа на Народното събрание законите се приемат на две четения, а между първото и второто не могат да се правят промени, противоречащи на философията на основния закон.

В случая се регламентира дългосрочна промяна в рамките на закон, който има едногодишно действие.

Според опозиционните депутати важни текстове са били гласувани само на едно четене, а те са били лишени от законодателна инициатива.

Съдиите обаче са категорични, че е право на Народното събрание да определя каква е философията на всеки закон, предаде в. „Сега“.

Промяната на възрастта пък е свързана и с бюджета на общественото осигуряване, твърдят те.

От Конституционния съд смятат също, че депутатите не са лишени от законодателна инициатива.

Освен това още с приемането на промените през 2010 г. е прието, че има нужда от увеличение на възрастта с решението това да става от 2021 г.

Липсата на социален диалог пък е оправдана с факта, че той не е понятие от Конституцията.

КС отхвърля и аргумента, че е нарушен принципът на социалната държава с аргумента, че тежестта на кризата е прехвърлена само върху една част от населението, и то най-уязвимата – хората в предпенсионна възраст.

Според съдиите обаче социалната държава трябва да гарантира обезщетенията на хората, а това е възможно само когато хората, които се осигуряват, са повече от тези, които получават средства от ДОО.

Затова в условията на криза за КС подобни промени със затягане на условията за пенсиониране са приемливи.

Конституционните съдии са единодушни в становищата си и отхвърлят искането на депутатите без особени мнения.

#Конституционният съд #КС #ГЕРБ #пенсионна реформа #пенсионна възраст #Кодекса за социално осигуряване #Държавното обществено осигуряване #ДОО #Народното събрание #Конституцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »