Манолова: Депутатите от ГЕРБ показват колко ги е страх от истината

Манолова: Депутатите от ГЕРБ показват колко ги е страх от истината
A A+ A++ A

Депутатите от ГЕРБ са сковани от страх. С опитите си да прекратят заседанието на комисията по ревизията показаха колко ги е страх от истината, заяви лидерът на "Изправи се! Мутри вън" и председател на временната комисия към Народното събрание Мая Манолова пред бТВ. 

Това не е първият случай, в който шпицкомандите на ГЕРБ, а тук – цялата ПГ на партията, се опитват да осуетят и блокират работата, добави тя.

Комисията не е съд и прокуратура, добави тя. По думите й плюсът на комисията, освен че е прозрачна, е и, че "започнаха да се уличават мръсните тайни на властта. След като един бизнесмен е готов да говори, страхът си тръгва". 

Относно вчерашното заседание, на което бяха изслушани бизнесменът Светослав Илчовски и шефът на Градус Иван Ангелов, Манолова заяви, че се "чу и видя как се натискат бизнеси, как се рекетират хора, как премиерът помага при износ на храни. Чуха се и неща, които са свързани с това как съществува българският бизнесът - ако не искаш проблеми, трябва да си близък с властта, трябва да си плащаш".

"Трябва да си покровителстван от властта, да се чуваш с премиера на 10-15 дни дни, да ходиш на рождени дни. Това са неща, които хората си говорят и знаят", допълни председателят на комисията. 

Манолова посочи още, че истината ще установят компетентните органи, както и че Илчовски и Ангелов не са си противоречили: "Те разказват как функционира бизнесът". 

По думите й част от информацията е може да бъде уставена и потвърдена - кухити обороти, какъв внос и износ е правен, включително за фурмите, които пристигнаха от ОАЕ. Това не било дарение, а добра търговска сделка. Има информация, че доставката беше в складовете на БЧК", посочи още тя. 

Манолова добави, че докато е траело заседанието, е получавала информация за това, което говорят двамата бизнесмени, за това как се дават на концесия ловни стопанства, кои фирми изграждат горските пътища - "всичко може да бъде проверено и установено". 

За това дали Илчовски би носил наказателна отговорност заради разкритията си председателят на комисията каза, че със сигурност би носил. "Този човек в една голяма част говори истината, никой сам не би се уличил в схема, ако не е чувства притиснат", смята Манолова. 

Как протече вчерашното заседание може да видите ТУК и ТУК.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »