Доц. Иво Инджов: ИТН е големият длъжник за липсата на председател на ЦИК

Доц. Иво Инджов: ИТН е големият длъжник за липсата на председател на ЦИК
A A+ A++ A

Прецедент е да няма кандидати за председател на ЦИК. Големият длъжник за това е "Има такъв народ", които са втора политическа сила в парламента, а не направиха своя номинация за поста". Това мнение изказа пред БНР политологът и университетски преподавател по политически комуникации доц. Иво Инджов, в коментар на решението на ГЕРБ да оттегли своя кандидат за председателското място.

"Не може все да връщаш топката в полето, без да играеш с нея, след като си втора парламентарна сила", коментира още той поведението на ИТН.

По думите му не е ясно защо и БСП не е излъчила свой кандидат за председател на ЦИК:

"Сред партиите има известни калкулации, че е по-добре да нямат председател на Централната избирателна комисия при новите правила, по които ще бъде проведен предсрочният вот през юли", смята той.

Според доц. Инджов президентът Румен Радев трябва да действа много бързо и изрази очакване някоя от другите партии да предложи кандидат за председател на ЦИК.

"ЦИК не трябва да бъде натоварвана с големи очаквания. Тя не печели изборите. Тя може да влоши изборният процес и да създаде лоша организация, но не трябва да има голямо фокусиране върху ролята на комисията", обясни политологът.

В предаването "12+4" доц. Иво Инджов коментира решението на правителството в останка да намали бюджетната субсидия на БНР с 388 000 лева:

"Много бързо след изборите трябва да се направят няколко медийни реформи. Една от тях е много по-пълно и прозрачно финансиране на обществените медии, за да няма възможност управляващото мнозинство, независимо кое е то, чрез бюджета да извива ръцете на по-критичните към властта медии".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »